Какво се случва с тялото ни само след едно слънчево изгаряне?


Какво се случва с тялото ни само след едно слънчево изгаряне?
Снимка: iStock/Guliver

На всеки от нас се е случвало кожата му да изгори след продължително излагане на слънце. Но дори само едно слънчево изгаряне увеличава многократно риска от развитие на рак на кожата.

Това е една от най-опасните форми на онкологичното заболяване. И, за съжаление, разпространението му нараства: само през последното десетилетие честотата на диагностицирането му се е увеличила със 70%.

Един от най-опасните фактори, които увеличават риска от развитие на рак на кожата, остава излагането на ултравиолетова радиация и причиненото от него слънчево изгаряне. И за съжаление, колкото по-често излагате кожата си на слънце без защита, толкова по-големи са шансовете ви да се сблъскате с коварната диагноза в по-късните етапи от живота си.

Ето какво се случва с тялото ни, след като изгорим на слънце.

1. Започва възпалителен процес 

Повредените от слънцето кожни клетки изпращат SOS сигнали, на които имунната система реагира първа, опитвайки се да поправи увреждането възможно най-скоро. На мястото на изгарянето се образува огнище на възпаление, което ни кара да изпитваме болка и дискомфорт.

2. Изгарянето се развива постепенно

Пълната степен на изгаряне може да се оцени не по-рано от 6-24 часа след излагане на слънце (в зависимост от тежестта на лезията). Поради тази причина засегнатата от слънцето кожа постепенно променя цвета си от светло розово до пурпурно.

3. Кръвоносните съдове се разширяват

В и около участъка на изгарянето кръвоносните съдове се разширяват, за да доставят кислород към увредената зона, поради което се появява зачервяване и усещане за топлина в зоната на изгаряне. Освен това се образува оток, който понякога се простира до повърхността на кожата, образувайки мехур. Разбира се, всички тези процеси създават тежък стрес за организма като цяло.

4. Повишава се рискът от дехидратация

Когато кожата ни е травмирана, защитният хидролипиден слой се нарушава и в резултат влагата не може да се задържа. В отговор на нейната загуба, нивата на електролити в тялото намаляват и се развива дехидратация. Затова след слънчево изгаряне е важно да пиете колкото е възможно повече вода, за да поддържате водния баланс на тялото си.

5. Структурата на кожата може да се промени завинаги

Само едно тежко слънчево изгаряне е достатъчно, за да започнат мутационни процеси в тези гени, които са отговорни за потискане на растежа на опасните тумори. Всъщност, когато прекарваме време на слънце, без да защитаваме кожата си, ние самите изключваме вродения механизъм на организма ни, който предотвратява разпространението на опасни клетки. Ето защо е толкова важно да се избягва слънчево изгаряне.

Кога трябва да посетите лекар?

Повечето слънчеви изгаряния изчезват сами след известно време, но в някои случаи си струва да потърсите медицинска помощ. Ако имате треска, гадене или втрисане, не отлагайте посещението при специалиста.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама