Какво се случва в тялото ни, когато пием кафе


Какво се случва в тялото ни, когато пием кафе
Снимка: iStock/Guliver

За повечето от нас кафето е повече от напитка: неразделна част от нашия сутрешен ритуал, нещо, без което не можем. Независимо дали се радвате на тишината на утрото, на вечеря с приятели или среща с бизнес партньори, чашата горещо кафе винаги е добра идея.

Днес ви предлагаме да видите какво точно се случва с нашето тяло няколко часа, след като се насладим на кафето си.

През първите 10 минути: Кофеинът влиза в кръвта. Вашият пулс и кръвно налягане започват да се покачват.

20 минути: Започвате да се чувствате по-будни и фокусирани. По-лесно ви е да взимате решения и да решавате проблеми. В допълнение, кофеинът може да ви помогне да се чувствате по-малко изморени, тъй като се свързва с аденозин- рецепторите в мозъка ви.

30 минути: Тялото ви започва да произвежда повече адреналин. Това може да доведе до по-хубаво зрение, тъй като зениците се отварят.

40 минути: Нивото на серотонин в тялото започва да нараства. Това подобрява функционирането на моторните неврони, което в замяна увеличава мускулната сила.

4 часа: Кафето може да увеличи скоростта, с която клетките освобождават енергия. Когато това се случи, вашето тяло започва да гори мазнини, дори ако не се движите. Кофеинът също така стимулира и увеличава производството на стомашни киселини.

6 часа: Кофеинът в кафето причинява диуретичен ефект. Освен вода, вашето тяло губи някои важни витамини и минерали. Това може да доведе до незначителни нарушения в метаболизма.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама