Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете само бутилирана вода


Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете само бутилирана вода
Снимка: iStock

В последните десетилетия се наложи твърдението, че чешмяната вода е най-мръсна и нездравословна, а бутилираната е възможно най-добрият избор.

Но напоследък експертите съветват да се консумира по-малко бутилирана вода. Това ограничение се налага заради пластмасовите бутилки, които може да представляват значителен риск не само за околната среда, но и за нашето здраве.

И така, какви опасности се крият зад ежедневната консумация на бутилирана вода.

1. Повишаване на риска от ендокринни, имунни и неврологични заболявания

Бутилираната вода може да съдържа потенциално вредни примеси. Сред тях са фталатите, които са клас изкуствени химикали, използвани за производството на бутилки за вода и други пластмаси. Експертите вече предупредиха, че тези вещества могат да повлияят на ендокринната система на човека, засягайки производството на хормони.

Някои проучвания показват, че самите пластмасови бутилки за вода не са толкова „замърсени“ с химикали, че да навредят на здравето ни. Експертите от HuffPost съветват да ограничете допълнителния контакт с такива вещества, когато е възможно.

Тези химикали също така са свързани с различни репродуктивни, имунни и неврологични разстройства, включително гестационен диабет, репродуктивни проблеми, чернодробни заболявания при деца, астма и повишен риск от рак на гърдата.

И въпреки че фталатите и други вредни "химии" обикновено не се намират в изходната вода, те могат в крайна сметка да проникнат в течността от пластмасовата бутилка. Според експерти рисковете нарастват при продължителен контакт на водата с пластмаса. По правило бутилираната вода може да се съхранява дълго в складове и след това да се транспортира в превозни средства, където температурата не се контролира особено.

Различни проучвания откриват следи от фармацевтични продукти, микропластмаса, бактерии и дори тежки метали в бутилирана вода.

2. По-висок риск от стомашни вируси и ентерит

В бутилираната вода са открити бактерии, които могат да причинят гастроентерит и стомашни вируси. Те могат да навредят най-вече на хора с отслабена имунна система.

Експертите припомнят, че чешмяната вода се подлага на редовни проверки за качество и това намалява риска в нея да попаднат някакъв вид примеси. Те съветват по-възможност да се консумира по-често чешмяна вода, като за целта може да се монтират специални филтри или да се използват кани за пречистване на вода. 

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист и балансираното хранене!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама