Кето сладолед - здравословният начин


Кето сладолед - здравословният начин
Снимка: iStock

Кетогенната диета, е хранителен режим, при който има ниско съдържание на въглехидрати и високо на мазнини. Тази диета е била създадена за лечение, при децата с епилепсия. Целта при нея, е рязко да се намали приема на въглехидратите и да бъдат заменени изцяло с мазнини, така тя принуждава тялото да ги изгаря и да ги превръща в енергия. Кето режима може да бъде изключително полезен при намаляне на телесното тегло и то без усещане за глад, както и за лечение на диабет тип II. Отслабването е гарантирано, защото, нисковъглехидратните или никакви приеми, са причината за разпадане на резервите на гликогена в тялото. В резултат на това тялото губи много вода и изпада в кетоза.

Кето диетата е една от най-ефективните начини да отслабнем и да предотвратим редица бъдещи болести. Спомага за лечение на акне, епилепсия, диабет тип II, Паркинсон, Алцхаймер, Рак и сърдечни заболявания. Предотвратяване на "вълчия" глад също е една от ползите при спазване на кето диетата. Някой хора дори я използват специално за повишена енергичност и умествена работа, а други за по-спокоен стомах (спазми и болки). Факт е, че кетогенните диети могат да увеличат физическата издръжливост. Спомага за контрол върху мигрената.

Ако сте на кетогенен режим, най-вероятно най-голямото предизвикатлство за вас е как да устоите на всички сладки и солени изделия. Много е важно да знаем как и какви храни да подбираме в дневното ни меню за да може да поддържаме режима в изправност. Хубавто на всичко това е, че има изключително богат избор на оригиналните рецепти за сладко и солено.

В тази статия ще обърнем особено внимание на лятното и неустоимо изкушение - сладоледа.

Сладоледа е любима храна за малки и големи, особено през летните горещини. Няма човек, който да не го обича. За жалост, като много други десерти, той бива заклеймяван като вреден за организма ни.

Експерти твърдят, че сладоледи оцветени с различни багрила са изключително вредени. Могат да предизвикат възбудимост на централната нервна система. В състава им има трансмасни мазнини, които се използват за запазване на структурата на сладоледа и така по-бавно се разтапя, а от своя страна тези мазнини са канцерогенни и то в големи количества.Хубавата новина е, че има страхотна алтернатива. Не е нужно да се отказваме от това вкусно изкушение, спокойно може да хапваме и да бъдем здрави, като го заменим с кето сладолед.

Само с няколко лесни стъпки можем спокойно да си приготвим един страхотен и вкусен кето сладолед, неразличим от обикновения. Има толкова много избор на вкусове и идеи, които ще ни накарат да си оближем и пръстите. Хубавото е, че когато го приготвяме знаем точно какво има в него и в същото време продължаваме да контролираме кето режима си (оставаме в кетоза).

Ето две неустоими рецепти за кето сладолед, които може да си приготвите бързо и лесно в домашни условия и без машина за сладолед:

Шоколадов кето сладолед

Шоколад от стевия - 200 грама

масло - 200 г кокосово

яйца - 4 бр.

стевиола - 4 с.л. на кристали (с връхче)

сметана - 200 мл кокосова

Разтопяваме шоколада и кокосовото масло на водна баня, като разбъркваме добре, за да се получи еднородна смес. В отделна купа разбиваме яйцата, като почнем от ниска степен и постепенно увеличим на най-високата за около 2-3 минути. Яйцата трябва да са побелели и да стоят като пяна. Смесваме ги заедно с шоколадовата смес с помощта на силиконова шпатула, като разбъркваме внимателно отдолу нагоре, за да не спадне обемът и да не излезе въздухът от сместа. Напълваме купички или формички (по ваше желание), като не ги пълним догоре, оставяме малко място и ги прибираме във фризер за около 10-15 мин. От кокосовата сметана приготвяме топинг за шоколадовия сладолед, като я слагаме на водна баня да се хомогенизира добре, бъркайки непрекъснато. Вадим формичките от фризера, обръщаме ги в малки чинийки и заливаме кето шоколадовия сладолед с топинга.

Ягодов кето сладолед

ягоди - 250 г пресни

крема сирене - 200 г натурално

готварска сметана - 200 г натурална

ксилитол - 100 г

Измийте ягодите и ги почистете от дръжките. Заедно с ксилитола ги пасирате до гладка смес. В отделна купа с помощта на миксер разбийте сметаната докато се сгъсти. Прибавете крема сиренето и ягодовото пюре и леко със силиконова шпатула разбъркайте сладоледа. Приберете във фризера. След няколко часа кето ягодовият сладолед е готов.

Кето сладоледа е здравословния начин да похапваш сладко и да бъдеш здрав и в кетозно състояние.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама