Кои микроелементи са най-важни за здравето?


Кои микроелементи са най-важни за здравето?
Снимка: ПР

Всички сме чували, че трябва да се храним разнообразно, с цели храни, които да са възможно най-малко преработени и така нататък. Но защо това всъщност е полезно? Със сигурност има някаква причина, така че каква е тя? Много просто – различните микроелементи се съдържат в различни храни.

Днес ще те запознаем с най-важните микроелементи за здравето (особено в сезоните на грипове и настинки). Направи си чаша горещо кафе от любимите кафе зърна, отпусни се и научи малко повече за здравето от тази статия!

Цинк, заедно с витамин C

Прекалено малко хора са запознати с факта, че тялото ни има нужда от цинк. Той е важен за страшно много процеси в тялото, но е още по-значителен по време на месеците с настинките. Защо? Защото е ключов в подсилването на имунитета ни.

Широкоизвестно е, че трябва да се пие витамин C, ако искаме да си подсилим имунната система, но науката ни доказва, че това няма да има ефект, ако нямаме достатъчно цинк. Цинкът всъщност е по-важният в случая, защото се набавя по-трудно. А как можем да си го набавим? С консумацията на млечни продукти. Ако обаче не искаш да употребяваш такива, можеш да разчиташ на бобовите култури и най-вече на лещата.

Разнообразие от антиоксиданти

За съжаление, в днешно време производителите не следят нивата на антиоксиданти в храните. Тоест много е трудно да проверим колко и какви антиоксиданти се съдържат в храната, която ядем. Като изключим витамин Е и витамин C, които имат антиоксидантни свойства, съществуват още над 8000 такива съединения.

Тяхната функция е да премахват вредните свободни радикали от тялото ни, които иначе биха увреждали нашите клетки, тъкани и ДНК. Това ги прави изключително важни. За щастие, не е чак толкова трудно да си ги набавяме. Повечето плодове и зеленчуци съдържат доста, но един от най-добрите източници е кафето. Точно така, хубавото кафе (като това на Cafemag) е страхотен източник на антиоксиданти, което е отлична причина да го пием!

Желязо и мед

Много жени в днешно време се борят с анемията или подобни симптоми, които често идват от дефицит на желязо. Причината за това е, че в днешно време нямаме достатъчно желязо в храната и дори това, което имаме, не го усвояваме толкова добре. Но има и още един важен проблем – липсата на мед.

Медта е важен елемент, който работи заедно с желязото и може да стане дори така, че да имаме симптоми на желязо-дефицитна анемия, а всъщност да ни липсва мед. За да не се стига дотам е хубаво да консумираме ежедневно (или поне няколко пъти седмично) две неща – бобови култури, заедно с храни, богати на витамин C (киви, чушка, цитрусови плодове) и… шоколад! Шоколадът с над 70% какао съдържа в себе си доста мед и това е много лесен начин да си набавим този микронутриент.

Разбира се, истината е, че какаото съдържа медта, но е доста трудно да ядем само какао. Можем да си правим горещ шоколад с него, но може и просто да си купуваме любимия черен шоколад и да му се наслаждаваме.

Макар всички микронутриенти да са важни, тези, които изброихме, заслужават специално внимание, защото често не присъстват в менюто ни в достатъчно количество. Е, вече можем да поправим тази грешка!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не можеш да промениш това, срещу което отказваш да се изправиш.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама