Кои са причините за болезнена менструация и как да я облекчим


Кои са причините за болезнена менструация и как да я облекчим
Снимка: iStock/Guliver

Болезнената менструация се причинява от маточни крампи (контрактиране на матката), които предизвикват тъпа болка в ниската част на корема и таза. Те се появяват преди или по време на менструация и се срещат при около половината от жените в репродуктивна възраст.

Има данни, че след бременност и раждане болките по време на менструация отслабват, но това, за съжаление, не се случва при всички.

Болките могат да бъдат от леки до много силни, понякога съпроводени със силно главоболие, световъртеж, гадене и повръщане.

Възможни причини са: заседналият начин на живот и работа в седнало положение, заради недостатъчното кръвоснабдяване на органите в малкия таз, смъкване на матката или други физиологични процеси, наличие на възпалителни заболявания на органите, проблеми с ендокринната система, недостатъчност или свръхдостатъчност на хормони, както и стресът, вълненията и депресията.

Как да се справите с болките?

Крампите могат да бъдат облекчени с медикаменти, които облекчават симптомите.

Често жените се чувстват по-добре и при използването на загряващи възглавници, които поставят върху ниската част на корема.

Друг метод, който често се използва за по-бързото справяне с муслулните спазми е физическото натоварване като танци, упражнения, разходки.

При използването на витамини и обезболяващи, а болката не отшумява, непременно се консултирайте с Вашия лекар.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама