Колко време е безопасно млякото, яйцата и маслото да седят извън хладилник


Колко време е безопасно млякото, яйцата и маслото да седят извън хладилник
Снимка: iStock

Колко време млякото, маслото и яйцата могат да останат извън хладилника, преди да се развалят? Ето какво казват експертите.

Прясно мляко

Общото правило за всички нетрайни храни, включително прясното мляко, е, че те могат да стоят извън хладилника за два часа или един час, ако температурата на околната среда е 32 градуса или по-висока.

Още: Проучване с изненадващи резултати за храните БЕЗ захар

С времето, при по-високи температури, бактериите в пастьоризираното мляко се размножават. Това не се случва веднага, но се случва по-бързо, колкото по-горещо става. Когато температурата на млякото се повиши, бактериите растат по-бързо. Няма нищо магическо в 32 градуса, но много видове бактерии се развиват много добре при тази температура. Препоръката да се намали времето, през което млякото стои при тази температура, е просто да се намали количеството на бактериалния растеж, който може да възникне.

Нещо повече, оставянето на мляко за по-дълго от препоръчаното време не е непременно причина за мигновено разваляне. Това просто намалява общия срок на годност на млякото. Да приемем, че очаквате млякото да издържи още една седмица въз основа на датата, отпечатана върху кутията, но оставяте млякото извън хладилника за три часа в топъл ден. Това мляко може да не отнеме още една седмица, преди да започне да развива неприятни миризми или вкусове.

В крайна сметка: Най-добрата практика е да поддържате млякото си студено, но не се паникьосвайте, ако остане навън за известно време. Винаги се препоръчва да използвате сетивата си. Помиришете го и го вкусете – ако не забележите никаква промяна в тези аспекти, продължете и го изпийте.

Яйца

Още: С тази храна ще повишите имунитета си

Яйцата не трябва да се оставят извън хладилника повече от два часа. Рискът тук е салмонела. В някои страни те се измиват преди да бъдат продадени. Процесът на измиване премахва естествената мембрана, която предпазва яйцата от бактерии, поради което яйцата трябва да бъдат охладени. Както при млякото, когато температурите са по-високи, бактериите растат по-бързо в яйцата.

Така че защо толкова много рецепти за печене изискват яйца със стайна температура? Това безопасно ли е? Това е така, че яйцата се смесват и комбинират лесно с други съставки. Например, ако яйцата са твърде студени, това може да доведе до залепване на омекналото масло, което означава, че маслото ще се втвърди отново и това може да доведе до бучки масло в тестото. И е безопасно, защото яйцата ще достигнат стайна температура за около час, което е в препоръчителния срок. Можете да ускорите процеса, като поставите яйцата в купа с топла вода, което ще отнеме около 15 минути, за да достигнат стайна температура.

Правилното готвене на яйцата ще убие всяка салмонела, която расте. Гответе яйцата и продуктите, които ги съдържат, до поне 70 градуса.

Извод: Можете да оставите яйцата извън хладилника за два часа, стига да ги сготвите добре.

Масло

Маслото е изключение от правилото за два часа и всъщност може да остане на стайна температура до два дни! Маслото е по-малко нетрайно от млякото, защото няма толкова много водна активност, което е мярка за това колко вода е налична за микробите, за да се използват за растеж. Соленото масло има дори по-малко водна активност от несолено масло, така че микробите или няма да растат, или няма да растат толкова бързо в осолено масло. Независимо дали е осолено или несолено, основният риск да оставите маслото твърде дълго е да мирише и да има гранясал вкус, а не да се разболеете от микроби.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама