Лекар: Пийте вода по този начин и ще се предпазите от куп заболявания


Лекар: Пийте вода по този начин и ще се предпазите от куп заболявания
Снимка: iStock

Диетологът д-р Любов Пищалкина обясни каква е ролята на водата за поддържане на нашето здраве и разкри как да я консумираме правилно.

Резултатите от много изследвания показват, че повечето заболявания се дължат на дехидратация. Пием твърде малко от тази течност. Човешкото тяло се състои от 75% вода! Но колко повече напредва възрастта, толкова по-малко вода остава в тялото ни.

„Всички процеси в тялото протичат с помощта на водата. Тя помага за преработката на храната в енергия, доставя ценни вещества и микроелементи на клетките. Водата участва в смазването на ставите, почистването кръвоносните съдове, разтваря отлаганията, премахва токсините. Тази течност поддържа стабилна телесна температура “, допълва специалистът.

Ако тялото изпитва хронична липса на вода, неизбежно започват проблеми с щитовидната жлеза, сърцето и нервната система, нарушава се обмяната на веществата и се появява наднормено тегло.

Главоболие, мигрена и промени в настроението също се появяват доста често при дехидратация. Образуване на камъни в жлъчния мехур и бъбреците са други вероятни последици.

Как да пием вода правилно?

Водата трябва да се пие на малки глътки, не я пийте на един дъх. Първата чаша се изпива сутрин на гладно, желателно е течността да е топла.

Ако спортувате, пийте вода, докато тренирате.

Когато ядете, не пийте вода с храната, при запушване на червата - пийте малко количество топла вода.

Не забравяйте да попълните водния баланс след уриниране - веднага изпийте чаша от живителната течност.

Пийте вода около половин час преди лягане. Опитайте се да пиете поне един и половина до два литра на ден.

"Считаме за норма количеството, изчислено по формулата - 30 мл вода за всеки килограм телесно тегло", споделя диетологът. 

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама