Лекар разкри кога виното е полезно


Лекар разкри кога виното е полезно
Снимка: iStock

Пиенето на червено сухо вино в умерени количества може да бъде от полза за здравето ни в определени ситуации. 

Кога виното е полезно?

При лошо храносмилане, анемия, загуба на сила и настинка червеното сухо вино е възможно да окаже положителен ефект, но само ако се консумира умерено.

Това е мнението на клиничния генетик Светлана Перес де Монтес Ратерик от Академия на лекарите УниПроф.

Тя споделя, че виното съдържа полезни вещества, но носи полза само ако е качествено, натурално и човек го пие в минимални количества.

Според генетика виното се отличава със съдържанието на антиоксиданти, алдехиди и естери. Консумацията му може да повиши тонуса и в определени случаи да се сравни с ефект на антибиотиците. 

Чаша сухо червено вино може да бъде полезна при лошо храносмилане и анемия, изтощение и загуба на сила, настинки (в случая е добре да се консумира греяно вино).

Бялото вино в комбинация с минерална вода се препоръчва при атеросклероза, за укрепване на артериите и стомашни заболявания, според медика.

Същевременно генетикът споделя, че пиенето на вино, дори в приемливи дози, може да има странични ефекти. По-специално, танинът, присъстващ в него, е възможно да причини силно главоболие. При някои пациенти са възможни алергични реакции.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист! Не забравяйте, че консумацията на алкохол вреди на здравето!

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама