Лекар: Тези храни разтварят кръвните съсиреци


Лекар: Тези храни разтварят кръвните съсиреци
Снимка: iStock/Guliver

Тромбозата е патологично състояние, свързано с появата на кръвни съсиреци, които или забавят нормалния кръвен поток, или го спират напълно. В резултат на това съществува риск от исхемия, при която тъканите започват умират и може да настъпи дори смърт.

Руският диетолог д-р Ирина Гуляева споделя, че съществува венозен тип тромбоза (кръвните съсиреци се образуват във вените) и артериален тип (кръвните съсиреци засягат артериите). Най-голямата опасност се свързва с артериалната тромбоза.

Диетологът отбеляза, че кръвните съсиреци могат да се появят поради увреждане на стените на съдовете, нарушения на кръвообращението или застой на кръвта. В първия случай причината може да бъде недохранване, травма, раждане, операция и т.н., във втория - метаболитен или хормонален дисбаланс, както и престой на човек в една позиция дълго време без движение.

Напитките, които предотвратяват появата на съсиреци

Освен това в риск са хората с наднормено тегло, разширени вени, тези, които са над 60 години, които имат лоши навици, придържат се към неактивен начин на живот.

Експертът назова и храните, които помагат за разтваряне на кръвни съсиреци в съдовете.

1. Куркума

Куркуминът, присъстващ в състава на куркумата, действа като антикоагулант, който понижава  активността на кръвосъсирващата система.

2. Канела

Според диетолога, канелата, която има способността да понижава кръвното налягане и да облекчава възпалението, причинено от артрит, също така разтваря съсиреците. 

Експертът призова тази подправка да се използва с повишено внимание. Факт е, че честата употреба на канела се отразява негативно на черния дроб.

Как да минимизирате риска от съсиреци в кръвта?

3. Чесън

Чесънът притежава естествени антимикробни, антибиотични и противовъзпалителни свойства. Редица проучвания показват, че чесънът на прах има антитромботична активност.

4. Джинджифил

Следващият продукт в списъка е джинджифилът. Диетологът препоръча консумация на чай от джинджифил всяка сутрин. Трябва да обърнете внимание и на червеното вино, но не бива да злоупотребявате с него.

5. Храни, богати на витамин Е

Според специалиста витамин Е допринася за намаляване на съсирването на кръвта. Освен това диетологът обръща внимание на факта, че големите дози от този витамин са особено опасни за хората, които приемат лекарства за разреждане на кръвта.

3 известни хранителни продукта причиняват кръвни съсиреци

Витамин Е се съдържа в големи количества в бадеми, слънчогледови семки, слънчогледово масло, пълнозърнести храни.

Важно: Статията е с информативна цел и не замества консултацията с лекар или диетолог!

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама