Лекар: Тези симптоми издават камъни в бъбреците


Лекар: Тези симптоми издават камъни в бъбреците
Снимка: iStock

Появата на камъни в бъбреците често се свързва с диета с високо съдържание на сол и консумацията на недостатъчно вода. Мъжете са предразположени към това разстройство много по-често от жените. Бъбречните камъни са малки твърди минерални отлагания, които могат да се развият при почти всеки човек.

Симптоми, издаващи камъни в бъбреците

Руският лекар д-р Евгений Ширяев споделя пред портала MedikForum.ru основните симптоми, показващи наличието на камъни в бъбреците.

Болка в гърба, корема или отстрани

Този симптом се появява, когато уретерът (тръбата, която пренася урината от бъбрека до пикочния мехур) се окаже блокиран от камък. В този случай може да се усети силна болка около бъбреците. Тя може да се разпространи и в долната част на корема или бедрото. Ако болката стане толкова силна, че не можете да стоите неподвижно в удобна позиция, незабавно потърсете лекар.

Парене при уриниране

Този знак показва, че камъкът е на път да напусне уретера и да влезе в пикочния мехур. В същото време инфекциите на пикочните пътища и други инфекции могат да причинят парене по време на уриниране, така че трябва задължително да се консултирате с лекар.

Кръв в урината

Лигавицата на бъбреците и пикочния мехур е чувствителна и ако камъкът надраска или раздразни тъканта, кръвта може да изтече в урината.

Отделяне на урина в малки количества и чести позиви за уриниране

Ако често изпитвате позиви за уриниране, но отделяте малко количество урина, може би камъкът в бъбреците преминава през уретера. Когато това се случи, той дразни пикочния мехур, предизвиквайки фалшиво усещане за уриниране.

Гадене

Този знак може да показва, че уретерът е частично или напълно блокиран от камък в бъбреците. Това може да причини гадене, подобно на отравяне.

Урина с лоша миризма

Бъбречните камъни се свързват с натрупването на химикали в урината, които могат да й придадат особено лоша миризма.

Висока температура

Само треска с втрисане не е признак на камъни в бъбреците, но ако се появи заедно с някои от останалите симптоми, необходимо е незабавно да потърсите медицинска помощ.

Важно: Статията е с информативна цел и не замества консултацията с лекар!

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама