Лекари: Ако имате високо кръвно, пийте тези напитки през лятото


Лекари: Ако имате високо кръвно, пийте тези напитки през лятото
Снимка: iStock/Guliver

Това, което ядем и пием, влияе пряко върху нашето здраве. Хората с високо кръвно трябва да бъдат особено внимателни в това отношение.

Хипертонията, ако не се контролира, е същински убиец. Тя е най-прекият път към сърдечни заболявания, инфаркти, инсулти и дори към проблеми със зрението.

Диетолозите д-р Лиси и Тами Лакатос разкриха какви летни напитки трябва да бъдат включени в диетата за тези, които страдат от високо кръвно налягане.

Лимонов сок

Доказано е, че цитрусовите плодове, включително грейпфрути, лайм, портокали и лимони, са много добри за понижаване на кръвното налягане поради високото съдържание на хранителни вещества в тях, необходими за здравето на сърцето.

Най-важният компонент на цитрусовите плодове за пациентите с хипертония е витамин С. Той насърчава разреждането на кръвта, което намалява натоварването на сърдечно-съдовата система. Включването на храни с високо съдържание на витамин С във вашата диета може да намали риска от развитие на хипертония.

Лимоновият сок трябва да се пие с повишено внимание от тези, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт. Същото важи и за грейпфрута. 

Сок от череши

Тази напитка съдържа мощни фенолни антиоксиданти, които могат да понижат кръвното налягане.

Действието на черешовия сок е толкова силно, че може да се сравни с лекарства за понижаване на кръвното налягане, казват диетолозите.

Зелен чай

"Можете да понижите кръвното си налягане, ако редовно пиете зелен чай", споделят диетолозите.

Проучване показва, че систоличното кръвно налягане намалява с 2,6 mm Hg, а диастолното - с 2,2 mm Hg след консумацията на поне 2-3 чаши зелен чай на ден в продължение на 12 седмици.

Напитките, които да НЕ консумирате през лятото

Сок от цвекло

Сокът от цвекло е много добър за понижаване на кръвното налягане.

"Благодарение на веществата, съдържащи се в него, кръвоносните съдове се разширяват и налягането намалява", обясняват диетолозите.

За хората, които имат проблеми с кръвното налягане, учените препоръчват да добавят този продукт към ежедневната си диета - неговата особеност е, че повишава нивото на азотен оксид, който е в състояние да регулира кръвното налягане. 

Важно: Статията е с информативна цел и не замества консултацията с лекар или диетолог!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама