Маково масло - един забравен лек от природата


Маково масло - един забравен лек от природата
Снимка: iStock

Маковото масло е сравнително малко познато, въпреки богатството си от ценни вещества и способността си да успокоява болката.

То се добива от семената на син, сив и най-вече на сънотворен мак чрез студено пресоване и макар да е годно са консумация, се използва предимно в козметиката и фармацевтиката. Болкоуспокояващото си действие дължи на алкалоида реадин и на незначителните количества морфин.

Маковото масло може да се прилага за болки в мускулите и крайниците, а дори и при артроза, като се нанесе върху засегнатите участъци с леко втриване, за да може да разгърне действието си.

Друго положително действие се постига благодарение на антиоксидантите, предотвратяващи оксидативния стрес и засилващи обновяването на клетките.

Вижте още: Зеленчукът, който е ключът към дълголетието

Друга полезна съставка е и линоловата киселина, която подпомага възстановяването на тялото, стабилизира клетъчните стени, ускорява заздравяването на рани и оказва благоприятно влияние върху сърдечно-съдовата система.

Благодарение на мастните киселини в състава си маковото масло, то намира приложение като козметичен продукт за почистване и омекотяване кожата, правейки я гладка и еластична.

Поради бързата си абсорбция, то е особено подходящо при мазни кожи, а третирането на косата ѝ придава влажност и мекота. При сърбежи по скалпа са достатъчни няколко капки в продукта за коса за бързо облекчение.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама