Медът се бори най-добре срещу настинките


Медът се бори най-добре срещу настинките
Снимка: Pixabay

В сезона на течението и климатиците, от които все някой настива, е чудесно потвърждението, че медът е по-ефективен в лечението на настинка, болки в гърлото и запушен нос, в сравнение с антибиотиците. До това заключение достигнаха британски учени от университета в Оксфорд.

Екипът, ръководен от д-р Хибатула Абуелгасим, подчертава, че пчелният мед е доста по-разпространена алтернатива на принципно неефективните срещу гореспоменатите болежки антибиотици.

ЗДРАВОСЛОВНИ ПОЛЗИ ОТ ЧЕРНИЦИТЕ

Открай време медът се използва за лечението на деца с кашлица и настинка. До този етап обаче неговата ефективност при възрастни пациенти не бе проучвана. Ето защо учените решават да проследят данните от 14 медицински труда, обхванали 1761 пациенти на различна възраст. Оказва се, че медът е по-ефикасен от останалите лекарствени средства за подобряване на симптомите, особено при остротата и честотата на кашлицата. Две от изследванията доказали, че тези симптоми продължават с два дни по-малко след приема на пчелен мед.

Тъй като по-голямата част от инфекциите на горните дихателни пътища са вирусни, предписаните от лекарите антибиотици са неефективни и неподходящи — пишат изследователите — И липсата на ефективни алтернативи, и стремежът да се запазят взаимоотношенията пациент-лекар, допринасят за предписването на антибиотици.

Ето защо изследователите препоръчват в подобни ситуации да използваш мед вместо лечебни средства.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Еманципацията на жените доведе до загуба на тайнствеността и мистерията на жената.

Грейс Кели

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама