Много слънце за здрави кости


Много слънце за здрави кости
Снимка: Thinkstock/Guliver

Излагането на слънце допринася за предпазване от остеопороза, тъй като тялото се нуждае от слънчева светлина, за да произвежда витамин D, напомнят специалисти от германското Дружество по ортопедия и травматология, цитирани от ДПА.

"Слънчевият" витамин D помага на тялото да абсорбира калция от храните, необходим за доброто здраве на костите.

Експертите препоръчват хората да се излагат на слънчева светлина поне по половин час дневно. През зимата витамин D може да се приема под формата на добавка. Препоръчителната доза е около 800-1000 международни единици.

Балансираното хранене също предотвратява недостига на калций. Елементът може да се набави чрез млечни продукти и зеленчуци като броколи и зеле. Ядките и някои билки също съдържат калций.

Експертите освен това препоръчват да се избягват продукти като кока-кола, шоколад и печени фъстъци, тъй като те съдържат фосфор, който атакува костите.

Спортът също е полезен за метаболизма, а здравите мускули облекчават костите. Тренировките с тежести, гимнастиката и плуването подпомагат изграждането на костна маса.

"Тези препоръки не важат само за по-възрастните хора, при които опасността от остеопороза е по-голяма. Основата за здрави кости се полага на по-млади години", казва Волфганг Бьокер от дружеството.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама