Многобройните ползи на босилека


Многобройните ползи на босилека
Снимка: iStock/Guliver

Царственият босилек е подправката, която превръща всяко ястие в неустоимо изкушение. Ползите, които царското биле дарява на нашето здраве, са многобройни.

С антибактериалните си свойства листата на босилека са перфектният лек при грип и висока температура. Те се грижат за здравето на бъбреците, гърлото и стомаха. Освен това тази подправка е силен антибиотик, който със своето мощно действие убива всички бактерии в устната кухина, причиняващи кариес, кървене на венците и други стоматични проблеми.

Лек е за спиране на повръщането и болката от язва. За пушачите е средството, което помага да преодолеят по-лесно и бързо никотиновата зависимост.

При кашлица

Царското биле е лек при раздираща и мъчителна кашлица. Трикратният прием по сто милилитра отвара от вълшебните листа помага бързо да се избавите от мъчителния симптом.

Варете за около 10 минути лъжица от подправката в 300 мл вода. Препоръчва се отварата да се пие, подсладена с мед. Това количество съставлява дневната доза, която пациентът трябва да погълне на общо три приема за ден. Не се препоръчва при бременни.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама