Многобройните ползи на масло от черен кимион


Многобройните ползи на масло от черен кимион
Снимка: iStock/Guliver

Маслото от черен кимион набира все по-голяма популярност сред алтернативната медицина.

Семената от черен цвят са известни още като семена от черен ким, черен кимион и черен лук.

Те произхождат от Nigella sativa, малко растение с бледо лилави, сини или бели цветя, което расте в Източна Европа, Западна Азия и Близкия изток.

Хората използват малките черни семена от плодовете на растението като естествено лекарство от хиляди години.

Маслото от черен кимион съдържа тимохинон, който е антиоксидантно и противовъзпалително съединение, което също може да има туморедуциращи свойства.

Това полезно масло може да се приема както в течен вид, така и под формата на капсули или да се прилага локално при кожни проблеми. Възможно е също така да добавите няколко капки към масажни масла, шампоани, домашни продукти за грижа за кожата и аромати.

Предимства на маслото от черен кимион

Много учени от редица специалности са изследвали възможните ползи на маслото от черен кимион. Важно е, обаче, да се отбележи, че досега много изследвания са използвали клетки или животни като модели и има ограничени изследвания за ефектите на това масло при хората.

Ползи за отслабване

Изследванията показват, че добавките с черен кимион може да помогнат за понижаване на индекса на телесната маса на хората (ИТМ). Участниците в проведено проучване не съобщават за тежки странични ефекти от приема на тази добавка.

Ползи за кожата

Маслото от черен кимион може да бъде полезно за хора със следните кожни проблеми:

Екзема: Проведено е мащабно проучване от 2013 г., което сравнява терапевтичните ползи на Nigella sativa с тези на лекарствата, отпускани по лекарско предписание. След изследванията е установено, че маслото от черен кимион може да намали тежестта на екземата на ръцете.

Акнето: Изследванията сочат, че антимикробните и противовъзпалителните ефекти на маслото от черен ким могат да помогнат в борбата с акнето. В проведено изследване, 58 процента от участниците оценяват резултата от това лечение като добър, докато 35 процента смятат, че резултатите им са умерени.

Маслото от черен кимион може също да хидратира косата, да омекоти кожата и да действа като овлажнител.

ТОВА РАСТЕНИЕ ИМА НЕВЕРОЯТНИ ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Това страхотно масло се използва и при лечение на някои от най-често срещаните здравословни състояния, включително високо кръвно налягане и астма.

Примери за други здравословни ползи на маслото от черен кимион са:

 Намаляване на високото кръвно налягане: След проведени проучвания е установено, че приемането на екстракт от семена черен кимион в продължение на два месеца може да намали високото кръвно налягане.

Подобряване на симптомите на ревматоиден артрит: Маслото от черен кимион може да помогне за намаляване на симптомите на възпалителен ревматоиден артрит.

Намаляване на стомашните неразположения: Изследвания показват, че приемът на масло от черен кимион може да облекчи стомашни болки и спазми. Маслото може да помогне за намаляване на газовете, подуване на стомаха и язви.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама
Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама