Най-добрите храни срещу атеросклероза


Най-добрите храни срещу атеросклероза
Снимка: iStock

Развитието на атеросклерозата е свързанo с по-висок риск от инфаркт на миокарда и инсулт. Атеросклерозата е процес, при който има възпаление и натрупване на мастни отлагания в артериите. Някои храни обаче имат значителен превантивен ефект срещу това заболяване, убедени са авторите на ново изследване, публикувано в изданието Nature Reviews Cardiology.

Лекарите предлагат използването на храна като ефективно средство за защита на съдовата система. Правилното хранене следва да придружава всички съвременни методи за лечение и профилактика на атеросклерозата. В новото изследване са анализирани 14 храни и добавки като рибено масло, зехтин, фибри, чесън, зелен чай, какао, коензим Q10, някои омега-6 мастни киселини, куркумин и ресвератрол.

Нарът е богат на антиоксиданти. Сокът му предотвратява развитието на заболяването и помага за намаляване на плаките, ако са налице.

С чесън се лекуват много вируси и инфекции. Проучванията показват, че 4 мг/ден алицин (¼ глава) сваля холестерола и кръвното налягане, като предотвратява образуването на съсиреци.

Спанакът е богат на лутеин, който предпазва от дегенерация на макулата и помага за предотвратяване на инфаркт, като почиства стените на артериите от холестеролните плаки.

НАЙ-ДОБРИЯТ МЕСЕЦ ЗА ОТСЛАБВАНЕ Е...

Куркумата съдържа куркумин - мощна противовъзпалителна съставка, която значително намалява възпалението и увреждането на артериалната стена, което е основната причина за развитието на плаки и тромби.

Канелата намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. 1 ч.л./ден намалява холестерола и предотвратява образуването на плаки в аортата.

Доматите са богати на ликопен - на него дължат характерния си цвят - който намалява риска от атеросклероза с 50%.

Ягодите, черницата, къпините и боровинките са богати на флавоноиди, включително антоцианини, които пречат на атеросклероза.

Ябълките съдържат пектин, който намалява холестерола. Той кара черния дроб да използва циркулиращия в кръвта холестерол, за да произвежда повече жлъчен сок. Също така ябълките съдържат кверцетин, калий и магнезий, които спомагат за намаляването на кръвното налягане.

Авокадото, добавено в менюто всеки ден, понижава холестерола и кръвното налягане.

2 ч.ч. чист портокалов сок дневно помагат да се подобри кръвното налягане и да се намали възпалението на артериите. Той е много богат на антиоксиданти и на витамин С, почистващи артериите и предотвратяващи окислителния стрес в кръвния поток.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама