Най-добрите съвети за здравето на вашите зъби


Най-добрите съвети за здравето на вашите зъби
Снимка: iStock

Понякога забравяме да си измием зъбите преди лягане, но не се притеснявайте, всички са го правили. Въпреки това чувството за вина, което изпитваме, е основателно, защото бактериите и остатъците виреят в устата ни. Докато някои от тези орални бактерии са безвредни, други причиняват заболяване на венците и кариес. Може да ви изненада, че тези проблеми могат да продължат дори ако миете зъбите си два пъти дневно. Но правилно ли се грижите за зъбите си? Ето 9 съвета, които ще са ви от полза.

1. Грижете се за четката си за зъби и я сменяйте редовно

Изборът на малка или средна четка за зъби с влакна, които могат да достигнат до всички кътчета между зъбите ви, е изключително важен. Пропуснете капачките за четки за зъби - те могат да уловят бактерии. След всяка употреба просто изплакнете добре четката си с вода и я оставете да изсъхне на въздух. О, и я дръжте далеч от тоалетната си, за да избегнете евентуално прехвърляне на микроби. И не забравяйте да сменяте редовно четката си за зъби, тъй като косъмчетата се износват, което ги прави по-малко ефективни при почистването.

2. Посещавайте зъболекаря си поне два пъти годишно

Посещенията при зъболекар не са много забавни, но предотвратяването на проблеми е много по-добро от лечението им по-късно. Без значение колко усърдни сте с четкането и почистването с конец, някои места в устата ви са просто трудни за достигане. Зъболекарят се захваща с тези трудни зони близо до линията на венците, както отпред, така и отзад, за да премахне натрупаната плака и зъбен камък. Това е решаваща стъпка в борбата с кариесите. Стремете се да планирате посещение поне два пъти годишно.

Вижте още: Зъболекар: Ситуации, в които НЕ трябва да си миете зъбите

3. Променете начина си на хранене

Подобряването на вашия режим на хранене може да направи чудеса за цялостното ви здраве, включително за вашите зъби. Проучване на The British Medical Journal подчертава, че промяната на това, което ядете, може дори да предотврати появата на кариерси. Знаем, че консумацията на сладки неща води до проблеми със зъбите, но трансформацията на хранителните ви навици може да премахне този проблем.

Първо, стремете се към повече калций. Той е изключително важен в изграждането на здрави кости и зъби, така че опитайте да включите млечни продукти като мляко, кисело мляко, заквасена сметана и сирене в ежедневния си прием.

Намалете содата, соковете и газираните напитки. Изберете повече плодови смутита или неподсладен чай. Водата е истински шампион – тя помага за хидратацията и засилва потока на слюнката, което е полезно както за тялото, така и за зъбите.

4. Дъвчета дъвки без захар

Слюнката е от решаващо значение за измиването на храната и бактериите от вашите зъби. И все пак минералите в пастата за зъби могат да се отмият поради кисела слюнка, създавайки благоприятна за бактериите среда, водеща до кариес и проблеми с венците.

Дъвченето на дъвка без захар усилва производството на слюнка с неутрално pH, балансира киселинността в устата и предпазва зъбите и венците. Това обаче не е заместител на четкането и почистването с конец!

Дъвка с ксилитол показа обещаващо незабавно убиване на бактериите, причиняващи кариес. Освен това дъвката без захар укрепва зъбния емайл, което го прави по-устойчив на киселини, предизвикващи кариес. Дъвченето насърчава производството на слюнка, предлагайки естествен флуорид, който укрепва емайла и помага за поддържане на зъбите чисти, като предотвратява натрупването на храна в жлебовете на зъбите.

5. Елиминирайте камъните в сливиците

Ако сте забелязали, че кашляте малки, жълтеникави парчета от гърлото си, това може да са камъни в сливиците, известни също като тонзилолити. Въпреки че тези камъни не са вредни, те могат да причинят лош дъх. Те са бактерии и отломки, които се образуват в пукнатините на вашите сливици, вариращи от малки, меки частици до по-големи, втвърдени камъни. Въпреки че обикновено са безвредни, в някои случаи могат да доведат до инфекции. За да ги предотвратите, опитайте се да използвате редовно безалкохолна вода за уста, за да намалите бактериите в устата си и да почиствате редовно с конец.

Вижте още: Вредни ли са избелващите ленти за зъби

6. Приемайте хранителни добавки и витамини

Избягването на сладкиши е добра стъпка, но има още нещо, което да засили борбата на слюнката ви срещу зъбната плака. Витамините играят решаваща роля в поддържането на здравето на зъбите.

След като сте се поглезили със сладко, миенето на зъбите в рамките на 20 минути е полезно за предпазване от потенциални кариеси.

Избирайте пълнозърнести храни, богати на витамин В, желязо и магнезий, подпомагащи усвояването на калция и укрепващи зъбите. Увеличете приема на витамин D, като консумирате морски дарове като сьомга, херинга, риба тон и скумрия.

7. Опитайте жабурене с кокосово масло

Кокосовото масло предлага различни ползи за здравето на тялото, включително естествен начин да предпазите зъбите си от кариес. Този метод включва жабурене на една супена лъжица кокосово масло в устата ви за около 20 минути, за да извлечете бактериите и да насърчите естественото заздравяване на вашите зъби. Запомнете, не поглъщайте маслото.

8. Натурална паста за зъби

Приготвянето на домашна паста за зъби с естествени съставки е страхотен начин за подобряване на оралното здраве. Рецептата е проста и изисква съставки, които могат да се купят от почти всеки магазин, натурални са и няма да ви навредят. За пастата за зъби ще ви трябва:

  • 2 супени лъжици калций на прах: Добавянето на калциев карбонат може да помогне на зъбите ви да заздравеят и да добави минерали, което кара кариесите да изчезнат.
  • 1/2 чаена лъжичка течна стевия
  • 1 супена лъжица сол
  • 1/2 чаша сода за хляб
  • 1/2 чаша кокосово масло: Кокосовото масло има много антибактериални компоненти, които могат да избавят устата от примеси и кариес.
  • 1 супена лъжица аромат на мента

Смесете всички тези съставки старателно, докато получите гладка паста. Трябва да има постоянна текстура без никакви бучки. Заменете обикновената си паста за зъби с тази домашно приготвена смес за естествена алтернатива.

9. Пийте повече вода

Пиенето на кисели напитки като кафе или чай, особено с добавена захар или мляко, може да повиши риска от получаване на кариес, ако е изложено дълго време. Насладете се на чашата си, но я ограничете до около 20 минути и след това изплакнете устата си с вода.

Проблемът с кафето, смесено с добавки, предизвикващи кариес – като захар или сметана – е, че тези захари остават в слюнката ви. За да се противопоставите на това, пийте вода заедно с такива напитки, за да измиете устата си и да предотвратите прекомерното натрупване на захар, което може да навреди на зъбите ви. Отпиването през сламка също може да ви помогне да държите тези сладки течности далеч от зъбите и слюнката ви.

Правете гаргара със солена вода след измиване на зъбите. Сложете 1/2 чаена лъжичка сол в чаша топла вода. Отпийте глътка и правете гаргара от течността за 15 секунди. Гаргарата след хранене може да предотврати натрупването на храна.

Важно: Тази статия е създадена само за информативни цели и не се препоръчва като професионален съвет. Консултирайте се с вашия зъболекар за повече информация по тази тема.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Когато паднеш, все още не си победен. Истински победен си тогава, когато откажеш да станеш и да пробваш отново.

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама