Напитката, която не познаваме


Напитката, която не познаваме
Снимка: iStock/Guliver

Ако се замислим коя е най-популярната напитка на света, какъв би бил отговорът? Разбира се, на първо място е водата. Просто не можем да живеем без нея и това е научен факт. Но какво следва веднага след нея? Възможностите са няколко.

Първо се замисляме за газираните напитки. Все пак те са навсякъде около нас, нали? Макар и да е така, много култури по света не ги консумират в такава степен. Какво следва? Чаят, разбира се! Тази напитка е била разпространена от дълбока древност, така че е логично да е страшно популярна. И все пак има една друга, която всички познаваме. Независимо дали предпочитаме кафето на зърна или удобството на различните кафе капсули, неминуемо всеки познава кафето! Дали обаче?

Днес искаме да те запознаем с някои интересни неща за кафето, които ни карат да смятаме, че може би изобщо не познаваме тази напитка. Всъщност бихме казали, че знаем единствено две-три нейни свойства, а всичко останало е забулено в дълбока мъгла. Така че да видим!

Кафето всъщност не е една напитка

Съществуват три различни сорта кафе, които стават за приготвяне на горещата напитка. Въпреки това обаче, те се различават доста помежду си, а и различните видове между тях също могат да бъдат различни. На всичкото отгоре начините, по които се приготвя кафето, също са от ключово значение за неговите качества – както вкусови, така и хранителни.

Може да намали апетита

Малко хора знаят, че кафето всъщност има доста интересен ефект, когато става въпрос за апетита. Ако го приемаме на гладно, то може да ни „залъже“ глада за известно време и така да се чувстваме сити за по-дълго. По-интересното обаче е, че този ефект дори не зависи от качеството на кафето. Стига да не добавяме захар или подсладители, засищащият ефект на кафето е неминуем. Предполага се, че идва от горчивината, но още науката не е сигурна затова. И все пак, далеч по-добре е да разчитаме на качествено кафе (от Espressimo например), за да може удоволствието да е пълно!

Оказва благоприятно влияние върху черния дроб

Чували сме за редица негативни страни на кафето, повечето от които обаче нямат научни доказателства. За сметка на това обаче има доста добри ефекти от тази напитка, като един от по-интересните е този върху черния дроб.

Има обратна връзка между консумацията на кафе и натрупването на чернодробни ензими. Защо това е добре? Чернодробните ензими по принцип не трябва да се натрупват, защото това е маркер за възпаление и проблеми с органа. С други думи – колкото повече кафе консумираме, толкова повече защитаваме черния дроб от негативни хронични възпаления.

Има положителен ефект върху емоциите

Обикновено свързваме кафето с физическа стимулация, защото ни „дава енергия“. Макар вече да знаем, че кафето не ни дава действително енергия, а само ни кара да се чувстваме така, то има действителен ефект върху емоциите и в частност – върху депресията. Наистина се оказва, че консумацията на кафе помага да не се чувстваме депресирани, унили или да се фокусираме върху негативните аспекти в живота си. Това е добре дошло, защото в днешно време стресът е изключително доминантен и все повече хора се чувстват притиснати в живота си. Е, сега поне знаем, че кафето може да ни помогне!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Разбрах, че когато имаш истински интерес към живота и любопитен живот, сънят не е най-важното нещо.

Марта Стюарт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама