Не изхвърляйте корите на тези плодове, могат да подобрят здравето ви


Не изхвърляйте корите на тези плодове, могат да подобрят здравето ви
Снимка: iStock

Може би изхвърляте някои от най-здравословните части от любимите си плодове. Богатите на хранителни вещества кори от ябълки, банани и портокали могат да помогнат за поддържане на храносмилането, здравето на сърцето и други.

1. Ябълкови кори

Преди да изхвърлите ябълковите си кори, помислете отново. Ябълковата кора предлага повече ползи за здравето от месестата част, които включват:

Осигуряване на антиоксиданти

Ябълковите кори съдържат антиоксиданти, които допринасят за цвета им. Храните, богати на антиоксиданти, помагат за намаляване на възпалението и риска от хронични заболявания.

Подпомагане на хормоналното здраве

Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, хлорофилът, който се намира в ябълковите кори, може да помогне в борбата с химичните съединения, които пречат на хормоните и допринасят за хронично възпаление.

Повишаване на съдържанието на фибри

Диетичните фибри, които се намират в ябълковите кори, могат да намалят риска от метаболитни заболявания, да помогнат за контролиране на апетита и да подобрят здравето на червата.

Още: 5 плода, с които да внимавате, защото съдържат много захар

2. Бананови кори

Въпреки че консумацията на бананови кори може да не звучи апетитно, те са пълни с основни хранителни вещества. Има много ползи за здравето от банановите кори, като например:

Осигуряване на основни хранителни вещества

Банановата кора съдържа около 40% от препоръчителната дневна стойност на калий. Тя включва също магнезий, калций, желязо и цинк.

Подобряване на настроението и съня

Банановите кори съдържат триптофан, аминокиселина, която помага за регулиране на настроението. Изследванията също така установяват, че неузрелите бананови кори са богат източник на серотонин и магнезий, които могат да помогнат за подобряване на съня.

Поддържане на здравословни нива на холестерол

Банановите кори съдържат полифеноли, които помагат за поддържане на здравословни нива на холестерол. Съдържанието на фибри в банановите кори също така защитава здравето на сърцето ви.

Още: Плодовете, които в никакъв случай НЕ трябва да съхраняваме в хладилник

3. Лимонови кори

Може да сте свикнали да изхвърляте лимонови кори, но запазването им може да подобри здравето ви. Ползите от консумацията на лимонови кори включват:

Намаляване на риска от кариеси

Кората на лимона помага за предотвратяване на растежа на бактерии в устата, които могат да причинят кариеси и инфекции на венците.

Осигуряване на повече антиоксиданти

Изследванията установяват, че лимоновите кори осигуряват повече антиоксиданти от месестата част или сока на плода. Лимоновата кора е по-силна от корите на други цитрусови плодове, като мандарини или грейпфрути.9

Защита от рак

Въпреки че са необходими повече изследвания, едно проучване установи, че консумацията на цитрусови кори, включително лимон, може да намали риска от някои видове рак.

4. Портокалови кори

Изследванията показват, че портокалите са пълни с витамини и минерали. Има обаче и ползи за здравето от портокаловите кори, които включват:

Поддържане на хидратация

Портокалът и неговата кора съдържат около 87 грама вода. Само кората съдържа около 73 г вода, което може да помогне за дневните нужди от хидратация.

Подобряване на храносмилането

Портокаловите кори съдържат пребиотици, които са от полза за чревния микробиом, като насърчават растежа на „добрите“ бактерии в храносмилателния тракт.

Подпомага здравословното движение на червата

Портокаловите кори съдържат пектин, който е разтворимо фибри. Той забавя храносмилането и подпомага редовното движение на червата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички