Не приготвяйте яйцата така, стават токсични


Не приготвяйте яйцата така, стават токсични
Снимка: iStock/Guliver

Лекарите не препоръчват да се ядат сурови яйца, но те не трябва и да се преваряват. Ако процесът на варене продължи повече от 10 минути, могат да се образуват потенциално опасни токсични съединения, предупреждават медиците.

В случай на продължително кипене в яйцата се образуват железни сулфиди, които придават на жълтъците леко зеленикав цвят.

Как изглежда жълтъкът спрямо минутите на варене.

Ако пиете сурови яйца, съществува риск от заразяване със салмонела, която причинява остро чревно отравяне.

Варените жълтъци не се препоръчват и за хора, страдащи от диабет и сърдечно-съдови заболявания, дължащи се на повишен холестерол.

При завишена консумация на варени яйца са възможни някои смущения във функционирането на бъбреците и черния дроб. По време на разграждането на протеина в организма се образува голямо количество урея, а това натоварва тези вътрешни органи.

Препоръчително е ежедневно да се консумира по един жълтък и три белтъка. В този случай тялото получава приемлива доза биотин, Омега-3, фосфор, витамини А, Е, К и В12, калций, фолиева киселина и селен.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама