Недостатъците на най-популярните диети


Недостатъците на най-популярните диети
Снимка: iStock/Guliver

Част от причините за постоянното увеличаване на хората с наднормено тегло се дължат на факта, че някои диети, станали много популярни, всъщност не са доказали своята ефективност, а просто са добре рекламирани. Това е мнението на диетолози – автори на статия в изключително популярния интернетсайт ediets.com.

Те коментират и някои основни слабости на най-популярните глупи диети в момента:

1. Диетите, построени на принципа на гладуване или недояждане

Те предизвикват постоянно напрежение, свързано с чувството за глад, виене на свят, главоболие, отпадналост, понижена работоспособност и т.н. При продължително гладуване могат да възникнат и проблеми със здравето. След прекратяването на подобна диета неизбежно възниква повишен апетит и свалените килограми бързо се възстановяват.

2. Диетите на принципа на приемане само на една група продукти (ябълкова диета, рибна диета и т.н.)

Тези диети не дават никакъв ефект за една или две седмици. Те трябва да се спазват продължително време, а това означава, че организмът ще престане да получава необходимите витамини и минерали, което може да доведе до здравословни проблеми.

3. Разтоварващите дни или отказът от вечеря

Подобен начин на хранене не причинява вреда на организма, тъй като хранителният баланс на човека се пресмята за седмица, а не за денонощие. 1-2 дни гладуване или консумиране само на зеленчуци или плодови сокове не са опасни за възрастен здрав човек – те се вписват в неговото пълноценно хранене.

Същото се отнася и за разпространеното убеждение ”ще отслабнеш, ако не ядеш след 6 часа вечерта”.

Разтоварващите дни и “вечерното гладуване” не носят вреда на хранителния баланс на човека, но с тези начини всъщност не може да се отслабне. Излишните килограми няма къде да отидат, тъй като биологичният баланс на храненето не е нарушен.

Източник: dieti.info

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Вчера е история, утре е загадка, а днешния ден е дар. И всеки нов ден крие нов дар.

"Кунг фу Панда"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама