Негативните ефекти от използването на смартфон преди лягане


Негативните ефекти от използването на смартфон преди лягане
Снимка: Thinkstock/Guliver

Имате ли навика да заспивате с телефона си? Изпращате ли текстови съобщения през нощта, проверявате ли си профила във Facebook точно преди да заспите, уж за последно? По добре не отговаряйте с "Не!”, защото това е навик, който са придобили почти всички притежатели на смартфони.

Въпреки че може и да ви звучи безобидно, използването на смартфон, таблет или всяко друго електронно устройство преди лягане може действително да има пагубен дългосрочен ефект върху вашето здраве и със сигурност ще увреди съня ви.

Изследвания на университети в Оксфорд, Кеймбридж, Харвард и други показват, че липсата на сън води до сериозни здравословни проблеми. Много от тях, като например доброто настроение и бодростта, имат пряко влияние върху работата на хората.

Ето защо трябва да внимаваме с нашите така любими телефони.

В нов доклад от GigaOm се казва, че искрящата светлина, която се излъчва от екрана на нашия смартфон, може изключително да навреди на спокойния ни сън и да намали продуктивността ни. Тя съдържа синя светлина, която има по-голям стимулиращ ефект от обикновената бяла светлина.

Освен смартфоните, лаптопите, от които също често не може да се отделим, също са доста вредни. Светлината, която излъчват тези устройства, "извлича" от тялото така важния хормон мелатонин, който дава сигнал на тялото, че е време за сън. Но мелатонинът прави много повече от това да ни помогне да заспим – също така забавя развитието на много заболявания.

Ето и няколко причини, заради които трябва се разделите със своя смартфон, поне през нощта:

Той може да увреди очите ви 

Синята светлина, изливаща от екраните на смартфоните, стимулира клетките в очите ни, които казват на мозъка кое време е, което кара тялото ни да си мисли, че е ден. Това оказва изключително вредно влияние на съня ни и често се случва да не може да заспим. И освен това, очите ни могат много да се повредят, до толкова, че да ослепеем.

Липсата на мелатонин може да ни направи по-уязвими към болести

Според Националната библиотека по медицина в САЩ, липсата на мелатонин е свързана с по-високи темпове на развитие на тежки болести като рак на гърдата, яйчниците и простатата.

Смартфоните могат да влияят на настроението ни

Точно така! Тази вредна светлина, която излъчват телефоните, може да окаже огромно влияние върху настроението на хората. 

В същото време, по-ниските нива на мелатонин се свързват с по-големи нива на депресия. Това значи, че използването на смартфони през нощта ще ни направи по-неспокойни, раздразнени и с лошо настроение.

Експертите съветват да забравите за смартфоните и лаптопите си поне през нощта. Ако искате да се занимавате с нещо преди лягане, най-добре четете книги.

Повечето експерти препоръчват също да изключите телефона си през нощта или поне да го оставите в другата стая. Ако държите смартфона си близо до себе си, почти сигурно е, че ще се изкушите да го използвате.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама