"Нестле за по-здрави деца" съветва малчуганите да живеят по- здравословно с интересно дигитално съдържание


"Нестле за по-здрави деца" съветва малчуганите да живеят по- здравословно с интересно дигитално съдържание
Снимка: Нестле

Пандемията на COVID-19 напълно промени начина ни на живот и наложи да работим, пазаруваме и учим предимно онлайн. Новата реалност подтикна учители и ученици бързо да се адаптират към новата дигитална учебна среда, а родителите - да намерят баланса между работата от вкъщи и грижите за децата. В усилията си да съхранят здравето на малчуганите по време на пандемията родители и учители осъзнаха постепенно значението на полезните хранителни навици и добрата двигателна култура при най-малките, за да могат те да растат здрави и жизнени.

Но как можем да възпитаме полезни хранителни навици, когато децата останаха у дома и образованието им е изцяло дигитално?

Изграждането на култура на балансирано хранене и активен начин на живот на децата в предучилищна и училищна възраст винаги е представлявало предизвикателство за родители и учители. Трудностите обикновено идват от липсата на адекватно и увлекателно учебно съдържание, което да мотивира и стимулира най-малките да обръщат повече внимание на това, което консумират в ежедневието. Именно тук програмата "Нестле за по-здрави деца" допълва учебната система, като предоставя на училищата и детските градини интересно информация, насочена към изграждането на здравословни навици за хранене и насърчаване на физическата активност. Така чрез полезно и забавно съдържание децата се учат сами да разпознават коя храна е здравословна за тях и кои вещества са полезни за израстването им.

От първо лице

Училище "Св. Св. Кирил и Методий" в село Марково е дългогодишен участник програмата "Нестле за по-здрави деца", а миналата година дори спечели и първо място в конкурса. Виктория Чалъкова, преподавател по природни науки в училището, е ангажирана пряко в инициативата и споделя, че благодарение на нея осъзнава по-пълноценно важната роля в изграждането на полезни хранителни навици у най- малките, за да могат те да водят пълноценен начин на живот. Като пряк участник в образователния процес тя признава, че пандемията е променила образователния процес, но това не е спряло преподавателите в тяхната мисия да градят по-добро бъдеще за децата, които се обучават при тях.

Дигитални устройства или класна стая

Виктория Чалъкова споделя също, че заради пандемията децата постепенно осъзнават как дигиталните устройства могат да бъдат и начин за усвояване на полезна информация и не служат само за музика, снимки и забавление. Освен това малчуганите осмислят и значението на думата "здраве" и научават защо полезните хранителни навици са толкова важни за техния растеж. Виктория признава също, че макар пандемията да принуждава нея и децата да останат в домовете си и да са извън класната стая, те все пак успяват да открият интересно и забавно дигитално съдържание, което им показва кои са полезните свойства на плодовете и зеленчуците. Тя си спомня и за времето, когато учат все още присъствено и са в клас – тогава в рамките на програмата "Нестле за по-здрави деца" учениците играят на открито, засаждат цветя и сами влизат в ролята на готвачи, което допълнително ги мотивира да бъдат по-отговорни към храната, която консумират. "Здравословното хранене е мисия и ако образованието започва от вкъщи, то продължава в училище, така че е наше задължение да образоваме децата на тази тема", казва още тя.

Въпреки трудностите, които пандемията постави пред всички нас, Нестле не спира да подкрепя родители и учители в процеса на изграждане на по-балансирани хранителни навици у най-малките като част от амбициозната цел да помогне на 50 млн. деца по света да започнат да водят по-здравословен живот до 2030 г. В конкурса "Нестле за по-деца" тази година участваха над 40 детски градини и 24 училища от цяла България и 6000 деца. С първите места за учебната 2019/2020 г. бяха отличени СУ "Стоян Заимов" от Плевен и ДГ "Зорница" от Видин.

СУ "Св. Св. Кирил и Методий" е едно от многото училища, които се включват за пореден път в инициативата и за втора година е сред десетте финалисти в конкурса на програмата. Инициативата има за цел да стимулира позитивна промяна при деца, учители и родители, за да могат заедно да започнат да изграждат здравословна култура на хранене. За учебната 2020/2021 г. в програмата имат възможност да се включат и други училища и детски градини година, трябва само да се запишат за участие, като подадат имейл на: healthierkids@apraagency.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Без жената мъжът е просто нелепа шега.

"Цар Плъх"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама