Няколко причини да пиете чай от каркаде тази зима


Няколко причини да пиете чай от каркаде тази зима
Снимка: iStock

Каркадето съдържа вещества, наречени антоцианини. Това са водноразтворми пигменти (оцветяващи вещества в червено, лилаво и синьо). Същите се съдържат в малините и боровинките.

Антоцианините имат антиоксидантно и адстрингентно действие – свиват тъканите и намаляват кръвотечения, отоци и секреция.

Това е и причината чаят от каркаде да се ползва от някои хора при стомашно-чревни болки, диария.

В Индия е задължителен като „присъствие” в сватбените венци, защото безспорно е много красив. Красивите хаитянки се закичват точно с това цвете и го нижат на гирлянди, с които приветстват туристите. Наричат го още "китайска" или "суданска роза", но всъщност няма общо с розата, а е от семейство Слезови. Хибискусът е храстовидно растение с големи, изящни цветове обагрени в пищна и наситена палитра. Някои видове живеят над сто години. Отглежда се в почти всички тропически страни и е един от най-уникалните представители на флората, всепризнат заради множеството си здравословни ползи и употреба в кулинарията.

Египетският хибискус се счита за най-добър, но съществуват над 300 сорта, които се използват за направата не само на чай, но и на сиропи, вина, желета, салати дори. Употребяват се още като натурален оцветители на различни хранителни продукти, в бои за коса и др. У нас това растение се среща основно като саксийно цвете и е много любимо, заради колоритните си цветове и непретенциозно отглеждане - дайте му светлина и то ще цъфти цяло лято.

Съставът му най- общо е: полизахариди, флавоноиди, гликозиди, но забележете: 13 аминокиселини, задължителни за човешкия организъм. Още в него има: пектин, лимонена и винена киселина, на които дължи възкиселия си вкус, много минерали, пектин и витамин С. Чаят, ако наистина искате да е полезен, трябва да е направен от билката, т.е. суха маса каркаде, запарена според указанието на опаковката. Не се вари и отлично си подхожда с мед или тръстикова захар.

ЕТО КОЯ Е ЕДНА ОТ НАЙ-ПОЛЕЗНИТЕ БИЛКИ В СВЕТА

Полезни свойства на чая от каркаде:

Най- интересното около него е, че топлият чай повишава кръвното налягане, а студеният - го понижава. Това го прави предпочитана напитка за всички възрасти и сезони.

Tой още:

- Подобрява обмяната на веществата, има лек диуретичен ефект;

- Притежава антидепресивни свойства;

- Намалява вредния холестерол;

- Действа възстановяващо на черния дроб;

- Намалява риска от инсулт и инфаркт;

- Укрепва кръвоносните съдове;

- Понижава висока температура;

- Предпазва бъбреците, възстановява черния дроб от вредни влияния;

• Засилва имунитета, ефикасен е при простудни състояния и грип, особено като допълнение в богат билков чай;

• Препоръчва се за детоксикация, силен антиоксидант е.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама