Педиатър: НЕ хранете детето си с тези неща


Педиатър: НЕ хранете детето си с тези неща
Снимка: iStock

Проблемите със здравето при децата могат да бъдат предизвикани не само от най-разпространените вредни продукти – чипс, фастфуд и газирани напитки, но също така от гъбите и шоколадовите изделия. Педиатърът Нисо Одинаева изброява десетте най-вредни продукта, с които родителите хранят децата си, а определено НЕ трябва.

Колбаси, кренвирши, пушено месо и пиле на грил категорично не трябва да се дават на деца под 4-годишна възраст. Такива месни блюда съдържат повишено количество багрила, емулгатори, консерванти и соли, казва професорът.

Според нея на децата не трябва да им се дават газирани напитки и готови сокове. По-добре да се предложат натурални домашни плодови напитки, компоти, прясно изцедени сокове или обикновена вода. Газираните напитки съдържат много захар, а газовете се отразяват негативно на стомашно-чревния тракт. Готовите сокове са допустими в детското меню едва след навършване на 3-годишна възраст и то разредени в съотношение 1:1.

Изкуствените ароматизатори, боите, растителните мазнини за многократна употреба са канцерогенни в големи количества, съдържат се в бързите храни, крекерите и чипсовете и също така влияят негативно на стомашно-чревния тракт.

Каквато и да е риба без термична обработка може да съдържа паразити, предупреждава Одинаева по повод любимите на много хора суши и рулца.

Лекарят съветва децата да не бъдат хранени с полуфабрикати и готови ястия от магазина – те съдържат много сол, изкуствени добавки и почти никакъв протеин. От детското меню трябва да се изключат консервите, киселите краставички и лютите подправки - те задържат вода в тялото, което влияе отрицателно върху функционирането на бъбреците.

Вероятността от отравяне на деца с гъби е доста висока, освен това организмът се нуждае от повече време, за да ги преработи, каза специалистът.

Сладоледът е противопоказен за деца под 3-годишна възраст заради високото съдържание на сгъстители, консерванти, изкуствени овкусители и растителни мазнини. По-добре е да приготвите на детето си натурален сладолед.

Всички сме свикнали с факта, че детският рожден ден не може да мине без вкусна торта и тържественото духане на свещички. Тортите обаче са висококалорични сладкиши, съдържащи много захар, консерванти, ароматизатори и оцветители. Ако искате да зарадвате детето си, изпечете домашен десерт, като спазвате условията за съхранение и количеството на изяденото лакомство, съветва лекарят.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама