Пиенето на кафе зависи от ДНК-ато ни


Пиенето на кафе  зависи от ДНК-ато ни
Снимка: Thinkstock/Guliver

Количествата кафе, които консумираме, зависят от нашата ДНК, установиха американски учени, цитирани от Асошиейтед прес.

Екипът на Мерилин Корнелис от Харвардския институт за обществено здраве успял да идентифицира някои гени, които играят роля за това колко чаши от ароматната течност изпиваме на ден.

Изследователите анализирали резултатите от двайсетина предишни проучвания, обхванали над 120 хиляди участници. Те попълнили въпросници, в които указали колко чаши кафе изпиват дневно, след което били подложени на ДНК тестове. От тях проличало, че съществуват осем вариации, от които зависи дали участниците консумират по-малки или по-големи количества кафе. В шест от тях фигурират гени, свързани по някакъв начин с кофеина - с неговото разграждане в организма или с неговия стимулиращ ефект.

Но два от новооткритите гени предизвикаха изненада сред учените, защото при тях досега нямаше установена биологична връзка с кафето и кофеина. Те по-скоро са отговорни за нивата на холестерол и на кръвната захар в организма.

Идентифицирането на гените, свързани с консумацията ни на кафе, ще помогнат на лекарите да намалят неговата употреба, ако това се изисква от схемата на лечение на пациентите. Така например бременните жени трябва да избягват високите дози кофеин заради риск от помятане и преждевременно раждане.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама