Пластмасата вреди на желанието ни за секс


Пластмасата вреди на  желанието ни за секс
Снимка: Thinkstock/Guliver

Гумените патета, завесите за баня и бързата храна може би пречат на жените да станат майки, тъй като тези неща съдържат химикали, които вредят на сексуалния нагон, показва ново изследване.

Жените с най-голяма концентрация на фталати в организма си е по-вероятно да страдат от ниско либидо. Фталатите са химикали, които придават гъвкавост на пластмасовите продукти. Дамите с голяма концентрация на тези вещества в организма споделят, че често губят желание за секс. Жените с ниски нива на тези химикали не са забелязали подобни проблеми. Фталатите нарушават хормоните и се знае, че увреждат сексуалните функции при мъжете. Това изследване обаче за първи път открива връзка и при жените.

"Фталатите са химикали, които правят пластмасата гъвкава", казва д-р Емили Барет от медицинския колеж към Университета Рочестър в Ню Йорк.

"Гумените патета, дъждобраните и завесите за баня са меки и гъвкави. Това се дължи именно на фталатите. Открихме, че тези вещества увреждат ендокринната система и пречат на нормалните хормони в организма, като тестостерона и естрогена. Тези два хормона са особено важни за много неща, в това число и за либидото", добавя тя.

Фталатите не са химически свързани с пластмасата, а се добавят към нея. Те постепенно се изпускат във въздуха, храната или течностите. Гъвкавата пластмаса в един момент започва да се втвърдява и с течение на времето става чуплива. Тогава фталатите вече са започнали да изтичат.

Д-р Барет е изследвала нивата на фталати в урината на 360 бременни жени на възраст между 20 и 40 г. Дамите са отговорили и на въпроса колко често са губили интерес за секс в месеците преди да забременеят. Жените с най-голямо количество фталати в организма са 2,5 пъти по-склонни да имат ниско либидо в сравнение с дамите с ниски нива.

Източник: БГНЕС

 

Вашингтон / САЩ

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама