Хладилникът е перфектното място за съхранение на голяма част от хранителните продукти – дори и тези, за които много хора не подозират. Истината обаче е, че има определени храни, които всички съхраняваме в хладилника, а изобщо не бива да са там. Това обикновено са някои видове плодове, спадащи към категорията на климактеричните или с други думи онези, които продължават да зреят, след като са били набрани. Държането на тези плодове в хладилник не само спира процеса на зреене, но и може да развали тяхната текстура, вкус и външен вид. И в крайна сметка получаваме един неприятен плод, които сме принудени да изхвърлим в коша за боклук само защото не сме знаели как да го съхраняваме правилно.
6 вида плодове, които НЕ трябва да се съхраняват в хладилник
Банани
Бананите не бива да се поставят в хладилник при никакви обстоятелства, защото ниските температури рязко спират процеса на зреене. Текстурата им също може да пострада, а сладостта да се изгуби. Най-доброто място за съхранението им е на плота, където могат да узреят добре.
Праскови
Прасковите, сливите и нектарините трябва да узреят напълно на стайна температура, за да станат сочни и ароматни. Ако ги поставите в хладилника, вкусът им ще се притъпи, а текстурата им ще стане месеста и неприятна.
Нектарини
Мястото на нектарините, безмъхестите братя и сестри на прасковите, също е на плота, а не в хладилника на студено, колкото и да ви се иска да ги запазите за по-дълго време. Можете да ги приберете в хладилника, за да се охладят само ако са нарязани на плодова салата и затворени с плътен капак.
Авокадо
Изборът на идеалното авокадо си е цяло постижение и всеки, който често си купува, го знае добре. Ако ви се случи да попаднете на по-твърдо авокадо, което видимо все още не е добре узряло, оставете го 1-2 дни да постои на стайна температура, а след като омекне, консумирайте го директно.
Тропически плодове
Тропическите плодове като ананас, манго и киви също продължават да зреят и след като са били набрани, което означава, че ще запазят сочността си, ако ги съхранявате на плота, а не в хладилника. Въпреки това, ако ги обичате охладени, можете да ги приберете на студено за час-два, след като бъдат нарязани.
Домати
Доматите, които всъщност са плодове, а не зеленчуци, се съхраняват на стайна температура. Ниските температури могат да повлияят на текстурата на обелката им, като я направят твърде мека и неприятна за небцето. Също така е възможно в хладилника да изгубят сочността си, която е толкова важна за нас, особено през летните месеци.