Подправките, които помагат при болки в ставите


Подправките, които помагат при болки в ставите
Снимка: iStock/Guliver

Ставите и други части на тялото могат да се възпалят при обостряне на артрит, но някои подправки имат способността да блокират по-нататъшното възпаление.

Артритът е често срещано състояние, което често се проявява с болезнени симптоми, включително болки в ставите и подуване. Неприятните болезнени симптоми, които възникват поради обостряне на възпалителни състояния, могат да измъчват човек през целия му живот. Въпреки това, подобни симптоми могат да бъдат контролирани чрез свеждане до минимум на риска от тяхното възникване и влошаване.

Според Arthritis Foundation диетата е един от ключовите фактори, които могат да помогнат за контролиране на определени симптоми, включително болки в ставите. Специалистите препоръчват някои подправки като естествени противовъзпалителни средства.

„Подправките могат да бъдат чудесен противовъзпалителен лек – колкото повече противовъзпалителни храни и подправки присъстват в диетата, толкова по-ефективно се потиска хроничното възпаление. Именно поради обострянията му при хора с артрит ставите и други части на тялото се възпаляват и болят", споделят експерти.

Джинджифил

Тази подправка съдържа химикали като гингерол и шогаол, които имат способността да блокират възпалението в тялото. Проучванията показват, че джинджифилът не само е в състояние да се бори с някои форми на възпаление, но също така намалява симптомите на остеоартрит.

Канела

Канеленият дехид и канелената киселина, открити в канелата, имат антиоксидантни свойства, които помагат за предотвратяване на увреждане на клетките, причинено от свободните радикали. Тези вещества също така могат да предотвратят появата на възпаление и болка.

Куркума

Активният химикал в корена на куркума, известен като куркумин, е в състояние да блокира възпалителните цитокини и ензими в тялото. Няколко проучвания върху хора са доказали противовъзпалителните ефекти на куркумина при болки в ставите. 

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалисте!

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Разбери какво обичаш и го следвай, без значение какво ще ти струва.

Анджелина Джоли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама