Полезните мазнини


Полезните мазнини
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Ненаситените мазнини, които са предимно от растителен произход, са полезни мазнини. Есенциалните мазнини са сред тях. Това са единствените мазнини, които тялото не може да произведе само, а наистина се нуждае от тях. Поради тази причина се наричат и есенциални – незаменими, и трябва да се приемат ежедневно. Организмът ни се нуждае от 2 гр от Омега 3 и около 10 гр от Омега 6 всеки ден.

Полезните мазнини, и особено есенциалните, могат да окажат положителен ефект върху здравето на сърцето. Те подобряват холестеролния профил в кръвта, което помага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Есенциалните мазнини (Омега 3 и Омега 6) са много важни и за нормалното развитие и растеж на децата.

Богат източник на незаменими мазнини са растителните мазнини като слънчогледово масло, соево, масло от рапица, ленено и царевично масло; и продукти, направени от тях като маргарин, дресинги за салати, майонеза и риба. Полезните мазнини могат да се мажат или са в течно състояние след като се извадят от хладилника (слънчогледово масло, майонеза, маргарин).

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама