Ползи от цвеклото и вкусна рецепта


Ползи от цвеклото и вкусна рецепта
Снимка: iStock

Цвеклото е кореноплоден зеленчук, който е най-свеж за консумация през зимните месеци. Консумира се в България най-често като салата или сок, но добре се вписва и в готвени ястия.

Цвеклото е богато на витамини, минерали, фибри и захари. 87% от съдържанието му е вода. Фруктовата захар, която съдържа, може да предизвика подуване и болки при хора, които имат проблеми със стомаха и червата, затова те трябва да го избягват.

Фибрите в цвеклото понижават нивата на LDL холестерола, калият регулира кръвното налягане. Богато е и на желязо и витамин С.

Пигмента бетаин, който придава червения цвят на цвеклото, предпазва черния дроб от възпаления.

Сокът от цвеклото е много подходящ при интензивни тренировки или тежък физически труд за по-бързото възстановяване на организма. Зарази високото съдържание на желязо и витамин С е подходящо при анемия и хроничен стрес.

Цвеклото не се препоръчва в суров вид за хора склонни да образуват камъни или песъчинки в бъбреците заради съдържащите се в него оксалати.

Най-големи ползи можем да извлечем от цвеклото, като го комбинираме с морков, ябълка, круша, джинджифил, лимон поради добрата комбинация от фибри, витамини и минерали в тях.

Може да си направите вкусна и витаминозна салата от следните продукти:

1 средно голямо цвекло

2 моркова

1 ябълка

1 круша

1 см от корен джинджифил

сока от 1/2 лимон

зехтин и сол на вкус

Всички съставки се рендосват в купа и се овкусяват, по желание може да добавите сирене и микс от семена.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама