Ползи за здравето от липовия чай


Ползи за здравето от липовия чай
Снимка: iStock

Ползите от пиенето на липов чай са много. Днес ще ви представим част от тях:

При тревожност и депресия

Някои от етеричните масла, които се отделят при приготвянето на този чай, могат да имат положителни ефекти върху нивата на стрес и тревожност. Тези естествени релаксиращи качества могат да намалят броя на хормоните на стреса в тялото, което от своя страна да намали натоварването на сърцето и метаболизма и да успокои оксидативния стрес в резултат на възпаление. Чаят от липа е ценен заради мощните си успокоителни свойства в продължение на стотици години.

При възпалителни състояния

Съединенията, открити в липовия чай, имат силно противовъзпалително действие в цялото тяло, вариращо от мускулни болки и ставни разстройства до възпаление в кръвоносните съдове и дихателните пътища. Това въздействие върху цялото тяло на този билков чай означава, че имунната ви система има време за почивка и възстановяване, като същевременно облекчава болката и дискомфорта в множество органи.

ПОЛЗИ ОТ ЧЕРВЕНИ БОРОВИНКИ

При болезнена менструация

Липовият чай има антиспазматични и успокояващи качества, което го прави особено ценен за жени, които страдат от болезнени менструации. Дисменореята е изключително често срещана, но релаксираща чаша липов чай може да противодейства на тези симптоми, като същевременно подобрява промените в настроението и хормоналните колебания.

За здравето на сърцето

Липовият чай може да повлияе на здравето на сърцето по различни начини, започвайки с намаляване на възпалението в кръвоносните съдове и артериите. След това антиоксидантите са в състояние да понижат кръвното налягане и да предотвратят съсирването на кръвта, значително намалявайки риска от атеросклероза или кръвни съсиреци. Заедно това може да намали шансовете ви да прекарате инфаркт, инсулт или коронарна болест на сърцето.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама