Повечето българи пропускат закуската


Повечето  българи пропускат закуската
Снимка: Thinkstock/Guliver

На специално събитие днес бяха представени резултатите от социологическо проучване относно хранителните навици на българите.

76% от анкетираните смятат, че закуската е най-важното хранене за деня. Въпреки това едва 37% закусват всеки ден. Като основна причина е посочена липсата на глад сутрин. Това, според специалисти, говори за лоши хранителни навици и прекаляване с храната вечер, което пречи на организма да си почине активно. Следващата по популярност причина за пропускане на закуската е недостатъчното време сутрин.

Друг важен фокус от проведеното проучване е колко информирани са българските потребители, относно различните типове мазнини. От една страна българите знаят, че Омега 3 и 6 са полезни мазнини, но от друга се затрудняват да посочат в кои хранителни продукти се съдържат те.

Проучването е проведено от агенция Gemius с подкрепата на Unilever – производител с богато портфолио хранителни продукти, отговарящи на най-високи стандарти за качествен хранителен състав.

"Закуската неслучайно е наричана най-важното хранене за деня- чрез нея събуждаме метаболизма и осигуряваме на организма всички необходими хранителни вещества, за да изпълняваме с енергия всекидневните си задачи“ – каза доц. Веселка Дулева, Национален консултант по хранене и диететика. – "Проучването разкри, че българите приемат прекалено много наститени мазнини и недостатъчно полезни есенциални мазнини. Важно е да обръщаме повече внимание на мазнините, за да е здравословна закуската ни, тя трябва да съдържа полезни мазнини, които можем да си набавим от растителните масла, меките трапезни маргарини, ядки и семена и мазни риби “ – добави още тя.

Водещ на събитието беше актрисата Стефания Колева, която разказа как закусва семейството й и коя е любимата й закуска в забързаните делнични дни. Кулинарният блогър Сандра Алексиева и диетологът д-р Мария Николова направиха атрактивна и полезна демонстрация как да си приготвим вкусна и пълноценна закуска със здравословни и пресни продукти само за няколко минути.

Ето и 5 предложения за здравословни сандвичи от Сандра:

Сандвич за много гладни:

Една филия черен препечен хляб, 10 г мек трапезен маргарин, двa резена домат, един резен телешко филе, сушен босилек

Намажете препечената филийка с маргарин, отгоре сложете домата, накълцан на кубчета, накрая добавете филето и поръсете всичко с босилека.

Сандвич „Авокадо сила“

Една филия многозърнест хляб, половин авокадо, лимонов сок и сол на вкус

Накълцайте авокадото на кубчета, смесете го със сока и солта и разпределете върху филията.

Сандвич „Зелена енергия“:

Едно пълнозърнесто хлебче, 10 г мек трапезен маргарин, 2 ч.л. босилеково песто (или листа пресен босилек), 3 резена моцарела

Намажете хлебчето с маргарин, подредете отгоре моцарелата и поръсете с пестото.

Сандвич „Морски бриз“

Две филии пълнозърнест пшеничен хляб, 20 гр пушена сьомга, 20 гр крема сирене, две листа салата Айсберг, резен лимон

Намажете хляба с крема сиренето, отгоре подредете сьомгата, салатата Айсберг и лимона

Сандвич „Шарена пуйка“:

Една чабата, 10 г мек трапезен маргарин, два резена пуешко филе, един лист маруля, три резена краставица и два резена домат

Разрежете чабатата по дължина, намажете долната половина с маргарин, след което подредете пуешкото, марулята, краставиците и домата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама