Правете това и лесно ще преборите сезонната депресия


Правете това и лесно ще преборите сезонната депресия
Снимка: iStock

През зимата често хората изпадат в едно странно, понякога депресивно състояние, тъй като навън е студено, стоим си повече вкъщи и някак се чувстваме самотни.

Всеки има различна чувствителност към влиянието на различните сезони. Някои не знаят какво е сезонна депресия и едва ли усещат голяма разлика в ежедневието си. Други страдат от леката ѝ версия - само когато дните са най-къси. При трети промяната в настроението се влошава с напредването на зимата все по-силно.

Хората, страдащи от това състояние, имат резки промени в настроението, липса на енергия или притъпено усещане за радост, умора и сънливост. Ефектите от сезонната депресия могат да бъдат огромни и да се отразят на връзката с партньора, на отношенията със семейството и приятелите, на работата.

Въпреки че всеки може да бъде засегнат от сезонната депресия, тя е особено разпространена сред хората, които страдат от депресия или тревожност, както и сред онези, които имат хронични физически заболявания като главоболие или ревматизъм.

Учените нямат единно мнение за първопричината на сезонната депресия. Възможно е, тя да е еволюционен „махмурлук“, свързан с вроденото поведение на бозайниците да се прибират за зимата, нещо подобно на психологически зимен сън, който се е превърнал в патология.

Теорията за серотонина също е възможно обяснение, тъй като през зимните месеци организмът произвежда по-малко серотонин, поради по-рядко излагане на слънце. По-ниските нива на серотонин причиняват лошото настроение и депресията, но е погрешно да се опростяват толкова нещата, защото така се омаловажава сложността на взаимовръзките между нервната система и емоциите.

Различни проучвания показват, че дефицитът на витамин D в тялото може също да създава затруднения на хората, страдащи от сезонна депресия. 

Терапиите с разговор, като когнитивно-поведенческа терапия или консултациите с терапевт, могат да помогнат да се стигне до първопричините за депресията. При по-сериозни форми на заболяването лекарите не изключват и медикаменти като антидепресанти, обикновено в комбинация с терапия.

Има и редица варианти за промяна в навиците, които могат да помогнат за облекчаване на меланхолията и апатията - особено за онези, които не страдат от твърде сериозни случаи на сезонна депресия. Прекрасни варианти за това са въвеждане или засилване честотата на физическите упражнения и медитативните практики. Те помагат за понижаването на стреса, който е сред причинителите на сезонната депресия.

Само няколко минути медитация на ден помагат на психическото здраве. Обикновена разходка сред природата, особено в по-ясните зимни дни може да е ефективна, дори и най-удовлетворяващата част от нея да е прибирането вкъщи.

Повече социални контакти (с приятели и семейство), вместо по-лесното и удобно затваряне вкъщи, поддържа енергията и хормоналния баланс далеч от крайни нива.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама