Правителството реши: По-строги мерки от 27 ноември


Правителството реши: По-строги мерки от 27 ноември
Снимка: iStock

По-строги ограничения започват да действат от 27 ноември и ще продължат до 21 декември 2020 г. В петък през деня учениците ще бъдат на училище, децата - на градина, а моловете ще работят. Извънредната епидемична обстановка пък се удължава от 1 декември до 31 януари 2020 г. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов.

Мерките предвиждат:

Преустановяване на присъствените занятия в университети, училища, детски градини и ясли, както и извънкласни дейности. Спиране на конгреси, семинари, конкурси и частни организирани тържества.

Спират се колективните и индивидуални спортни мероприятия до 18 г. с изключение на международните спортни състезания, които вече са започнали. Всички спортни мероприятия над 18 г. възраст и международни спортни състезания до 18 г. за деца се провеждат без публика. Спира се дейността на фитнес центровете, заведенията за хранене и развлечения. Допускат се само доставки или вземане на храна за дома и офиса.

Спират се посещенията в игралните зали и казината, посещенията в търговските центрове и търговски центрове тип мол, с изключение на зоомагазини, оптики, аптеки, магазини за хранителни стоки, банки, телекомуникационни оператори, пощи. Малките магазини в кварталите продължават да работят. 

Забрана на всякакви вътрешни и външни екскурзии. Продължаване на забраната за посещение на дискотеки и нощни заведения.

Отворени остават театри (в тях ще трябва да се спазва дистанция от 1,5 метра, а зрителите ще седят през място и ще носят маски), църкви, джамии, паркове, градини, не се налага и вечерен час. 

Частните събирания на хора се ограничават до 15 души.

Ген. Мутафчийски обяви, че по-строгите мерки ще дадат резултат най-рано след две седмици.

"Не става въпрос за затваряне по домовете, както и никога не е ставало въпрос в България. Това са спекулации още от пролетта. Целта е да се намали нивото на заболеваемостта, което според нашите анализи и наблюдения как се случва в другите държави, ще настъпи най-рано към края на втората седмица от въвеждането на мерките и намаляване на смъртността, което се очаква през втората, края на третата седмица. Това е абсолютно необходимо, за да може здравната система да удържи на натиска, който става все по-непосилен. Имаме достатъчно болнични легла, но с напредването на пандемията и увеличаване на заболеваемостта намалява броят на медицинските екипи, които могат да се грижат за тях. И те се заразяват, както всички български граждани. Това намалява възможностите на здравната система. Както и да укрепваме, няма как да заменим живата сила."

Социалният министър и вицепремиер Деница Сачева обяви кои икономически мерки ще действат в страната по време на наложения от петък вечер до 21 декемрви локдаун в България.

"Това, което продъжава, разбира се, са мерките 60/40, 80/20, патронажната грижа за карантинираните", увери тя.

За родителите:

"Специално за родителите, които ще трябва да гледат децата си в този период, знаете, че имаме нова помощ, която приехме и която може да се използва, тъй като променихме и критериите за достъпа до нея. Средният доход на член от семейството трябва бъде 915 лв. и съответно родителите, ако са в неплатен отпуск, могат да ползват 610 лв. минималната работна заплата.

Всеки, който иска, може още сега да влезе в сайта на Агенцията за социално подпомагане, за да види условията. Критерият е доста висок, така че ще можем да подкрепим доста родители, тъй като голяма част от тях вече са използвали своите платени отпуски. Разбира се, взели сме за база минималната работна заплата. Съзнаваме, че това няма да е реалният доход, който много от тях получават, но е помощта, която можем да осигурим веднага и с която можем да облекчим именно тези 3 седмици до 21 декември.

В готовност са и колегите от Агенцията по заетостта със схемата за детегледачки и тя продължава, така че родителите в заетост (както се казва програмата) могат да кандидатстват за детегледачка, която да използват следващия месец", обясни социалният министър.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама