Предозирането с някои витамини е опасно


Предозирането с някои витамини е опасно
Снимка: iStock

Татяна Семенова, лекар по превантивна медицина, физиотерапевт, диетолог и нутриционист на клиника Biogena, предупреждава за опасността от предозиране с витамини.

Диетоложката споменава по-специално витамините А, D, B6, B12 и PP. Според нея прекаляването с витамин А може да причини гадене, нарушена функция на черния дроб и бъбреците и гърчове, както и увреждане на зрението.

Последиците от излишъка на витамин D са хиперкалциемия и хиперкалциурия, нарушения в транспорта на калий и магнезий, каза лекарката. Тя предупреди, че това може да причини гадене, изразена слабост, болки в костите и ставите.

Семенова допълни също, че излишъкът на витамини В6 и В12 може да доведе до нарушения на нервната система, мускулна слабост и влошаване на психоемоционалното състояние.

Излишъкът на витамин РР може да предизвика горещи вълни, гадене, повръщане и аритмия, каза Семенова.

По-рано Антон Брикин, спортен диетолог и специалист по хранене в лаборатория Gemotest, предупреди за опасностите от пренасищане с витамини. "Проблемът е, че в темата за витамините има тенденция: диетолози, ендокринолози и други специалисти, а понякога и хора без медицинско образование предупреждават за последствията от липсата на витамини, но за опасностите от пренасищане на организма с един или друг витамин не се говори често", подчерта той.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

В крайна сметка, сезоните се менят. Също така и градовете. Хора идват и си тръгват от живота ти. Но е много приятно да знаеш, че тези, които обичаш, винаги са в сърцето ти.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама