Прекалявате с шоколада? Ето го решението


Прекалявате с шоколада? Ето го решението
Снимка: iStock/Guliver

Шоколадът е едно от най-обичаните сладки лакомства, но с него трябва да се внимава. Постоянното посягане към него може да е свързано със здравословни проблеми или такива на психическа основа. Когато е в прекалено големи количества, шоколадът е вреден за организма. Затова, ако усетите, че започвате да прекалявате с него, незабавно вземете мерки. Ето няколко причини, поради които ви се яде шоколад и няколко съвета как да успеете да се справите:

1. Шоколадът ви дава кофеин

Ето защо организмът ви може би го търси в моментите, когато сте най-сънливи: сутрин и към 16 часа. Вместо да изядете един цял шоколад, се опитайте да го замените с чаша топло кафе. Ще се чувствате много по-добре и тялото ви няма да е натоварено от излишни хранителни вещества.

2. Яжте черен шоколад

Ако толкова много обичате шоколад и не можете напълно да го изключите, можете да хапвате по малко черен. Той е значително по-полезен от млечния и белия, дарява ви с полезни хранителни вещества и няма да навреди на организма ви така, както биха направили останалите видове.

3. Може да имате психологическа зависимост

Ако сте свикнали в някои ситуации да се храните с шоколад – например когато имате проблеми, когато сте в депресия, просто дръжте наблизо някакви зърнени храни и заменете с тях шоколада.

4. Не преяждайте с шоколад 

Това може сериозно да навреди на здравето ви и дори да доведе до диабет и други заболявания. Преди всичко се грижете за здравето си, защото то е най-важно.

5. Шоколадът действа на тялото като наркотик

Приемът на шоколад води до отделяне на хормона на щастието серотонин, което ни кара да ядем още и още. Така обаче се създава навик, който трудно може да бъде разрушен след това. Опитайте се да преодолеете тази зависимост възможно най-скоро. Тя е също толкова сериозна, колкото останалите зависимости.

6. Често преяждате с шоколад?

Незабавно си направете кръвен тест. Напълно възможно е магнезият в кръвта ви да е в прекалено малки количества, което ви кара да ядете постоянно. Успешно можете да замените шоколада с ядки, пълнозърнести храни и дори, ако волята ви е достатъчно силна, опитайте с плодове.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама