Приемът на тази добавка намалява нивата на агресия


Приемът на тази добавка намалява нивата на агресия
Снимка: iStock/Guliver

Възможно е приемът на омега-3 мастни киселини да намалява нивата на агресия, съобщава "Медикъл експрес", цитирайки научно изследване.

Омега-3 мастните киселини играят ключова роля за мозъчните функции. Според проучването неправилното хранене е рисков фактор за поведенчески проблеми.

Повече за изследването

В продължение на четири години неврокриминологът Ейдриън Рейн е изучавал възможността приемът на омега-3 да намалява степента на агресивното поведение. Той е публикувал пет проучвания от различни държави. Експертът е открил доказателства за ефикасността на омега-3 добавките на база метаанализ на 29 контролирани изследвания. Данните сочат малък кратковременен ефект. Според Рейн приемът води до 30 процента редуциране на агресивното поведение.

Вижте още: Защо Омега 3-мастните киселини са толкова важни

"Мисля, че е време да въведем приема на омега-3 мастни киселини с цел редуциране на агресията в отделните общности, клиниките, правната система", казва Рейн. Той уточнява, че добавката не е магия и няма да реши проблема с агресията в обществото изцяло.

Авторът на изследването казва, че омега-3 мастните киселини се препоръчват при заболявания на сърцето, високо кръвно налягане, не са скъпи и нямат странични ефекти. Родителите на агресивни деца трябва да знаят, че в допълнение на терапията могат да включват един или два пъти риба седмично, казва той.

Изследването е на базата на 35 независими проби от 29 проучвания, проведени в 19 независими лаборатории между 1996 и 20204 г. с 3918 участници.

Само една от тези 19 лаборатории е изследвала участниците след края на приема, затова анализът на Рейн е фокусиран върху промените в агресивното поведение от началото до края на лечението на експерименталната и контролната група за период от 16 седмици. "Следващата стъпка е да оценим дали омега-3 може да редуцира агресивните прояви за дълги периоди от време", коментира Рейн.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама