Проверете дали имате дефицит на калций


Проверете дали имате дефицит на калций
Снимка: iStock/Guliver

Калцият е изключително важен за изграждането на костите и да бъдем здрави.

Ако не приемате достатъчно, цялото ви тяло може да страда. Този химичен елемент помага на кръвта ни да се съсирва, нервите ни да изпращат съобщения, мускулите ни да се свиват, а също така регулира кръвното ни налягане. Затова ако не получавате препоръчителната доза от 1000 милиграма на ден за жени на 20 и 30 години - всичко, което е свързано с тези функции, може да не функционира пълноценно.

Това, което е по-лошо е, че може да не осъзнавате проблема, докато не стане твърде късно. Като цяло, няма конкретни симптоми за дефицит на калций, докато може би се появи изтъняване на костите/остеопороза.

Въпреки това по-наблюдателните жени могат да забележат леки признаци, че не приемат достатъчно калций. Ако отговорите положително на един от тези 3 въпроса по-долу, помислете да посетите специалист.

1. Усещате ли често схващане по време на сън?

Калцият е електролит - хранително вещество, което носи електрически импулси към мускулите. Прекалено ниското му съдържание може да направи нервните окончания (и мускулите, които стимулират) готови за "отбранителна" реакция, така че да са по-склонни към спазми. Разтягането на прасците и задното бедро преди лягане може да помогне да се предотвратят крампи.

2. Имате ли много кариеси?

Невероятните 99% от калция в тялото се складира в костите и зъбите ни според Националния институт на здравето на Америка. Когато не получавате достатъчно от този минерал от диетата си, тялото ви започва да ги извлича от тези области, което може да повиши риска от поява на кариеси. Изследване, публикувано в Journal of Periodontology, е открило, че хората, които имат по-малко от 500 милиграма калций на ден (грубо количеството в една чаша кисело мляко), са два пъти по-склонни да има периодонтит, отколкото тези, които приемат препоръчителната доза.

3. Ноктите ви постоянно ли се цепят?

Ноктите, както костите и зъбите, имат нужда от необходимото количество калций, за да растат здрави и силни. Ако маникюрът ви не изглежда добре, може да е знак, че не се храните с достатъчно питателна храна, тъй като тя е най-добрият източник на калций. Затова трябва редовно да приемате млечни продукти, зелени зеленчуци като спанак и кейл, а също така някои сокове и зърнени храни.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама