Разбери повече за напитките, които консумираш


Разбери повече за напитките, които консумираш

Дженифър О'Донъл Гайлс е диетолог, специалист по спортна диетология и треньор по триатлон. При своята работа Гайлс отделя специално внимание на напитките. Когато стане дума за отслабване, най-често говорим за храната, но е необходимо да знаем как напитките влияят на организма. Нека разгледаме най-популярните напитки:

Вода

Със сигурност знаеш, че водата е най-добрият избор, когато стане дума за питиетата. Всъщност, изпиването на чаша вода преди ядене намалява приеманите калории по време на самото хранене, защото водата носи усещане на заситеност. Последно проучване за влиянието на водата показва, че тя ускорява метаболизма. Замествайки с вода калоричните напитки (напр. сода, сок и енергийни напитки) можеш да намалиш значително приема на калориите на ден. Освен това, пиенето на вода има и много други благоприятни ефекти (като здрав стомашно-чревен тракт), чиста и гладка кожа, повече енергия, по-добра регулация на температурата и по-малък риск за пикочни и бъбречни инфекции.

Сода

Содата се състои основно от вода и много захар. Във всяка такава напитка има приблизително 14 супени лъжици захар. Освен че тези калории са излишни, те не съдържат никакви полезни вещества. Какво да кажем за диетичната сода? Въпреки че намалявате количеството на консумираните калории, проучване показва, че тя не ти помага да отслабнеш. Изкуственият подсладител реагира със същите химически вещества в мозъка, както и захарта като те кара да консумираш повече калории по-късно през деня.

Плодов сок

Много плодови сокове се равностойни на содата по отношение на калориите. Много от тях не са истински плодови сокове: те съдържат вода, захар, овкусители и много малко истински сок.

Ако си направиш 100% плодов сок от изцедени плодове със сигурност ще консумираш повече хранителни вещества, но в края на деня, това е един концентриран източник на калории. Затова е по-добре да изядеш парче плод, защото така ще си набавиш фибри и други полезни вещества. Добра идея е да си правиш смути от плодовете с Нутрибулет. По този начин ще запазиш фибрите и ще извлечеш от плодовете максимална полза!

Зеленчуков сок

Бутилираният зеленчуков сок е подобен на плодовия, защото в него фибрите на зеленчуците се губят. Консумираш по-малко калории, отколкото с плодовия сок, но повече натрий. Това е добре за спортисти, които тренират издръжливостта си, но не и за хората имащи високо кръвно, диабет, сърдечно заболяване или онези, които се опитват да отслабват. Ако смилаш зеленчуците си с Нутрибулет, запазваш всички хранителни вещества и фибри. Ако си направиш собствен зеленчуков сок, можеш да контролираш вкуса и количеството натрий.

Смутита

Въпросът със смутитата също е сложен. Повечето ресторанти и барове добавят изкуствени подсладители, мед или захар в смутитата. Някои представляват просто сироп с лед. Попитай от какво се състои смутито преди да поръчаш. Най-добре е да си приготвиш собствено смути. Нуждаеш се единствено от обезмаслено мляко и замразени плодове. Можеш да добавиш всеки от любимите си плодове, но да използваш захар. Прочети тук идеите ни как може да вложиш повече творчество.

Мляко

Няма едно категорично мнение как точно се отразява млякото на организма. Според някои проучвания млякото помага да отслабнеш – обезмасленото и нискомасленото мляко, собено в областта на корема. Това, разбира се, не включва пълномаслени млечни продукти, съдържащи високи нива на наситени мазнини и много калории.

Консумирай обезмаслен йогурт с ниско съдържание на захар, обезмаслено кисело мляко и нискомаслени сирена, които подпомагат отслабването и допринасят за доброто хидратиране. Добавям обезмаслено мляко или йогурт към почти всички Нутрибомби, за да съм сигурна, че приемам достатъчно калций, протеин и сложни въглехидрати.

Кафе

Кафето в малки количества е полезно. Съдържа малко калории и е богато на антиоксиданти. Проучвания показват, че консумирането на около 1-2 чаши кафе на ден подобрява настроението, паметта, концентрацията, намалява симптомите за появата на диабет тип 2, а и предпазва от някои видове рак. Ако искаш да отслабнеш, не добавяй към кафето си ароматни сиропи, кондензирано мляко, захар или сметана.

Зелен чай

Зеленият чай също е богат на антиоксиданти, а проучване показва, че има благоприятен ефект върху метаболизма и отслабването. Трябват повече изследвания, за да се разбере защо това е така, но ако обичаш зелен чай, наслади му се. Също като кафето той съдържа малко калории и хидратира.

Алкохол

Въпросът за алкохола не може да се подмине. Срещите на по питие са забавни и част от социалния ни живот. Не е необходимо да се откажеш от него, за да отслабнеш. Но имай в предвид някои неща. Алкохолът може да има дехидратиращ ефект и е добре да поръчате коктейла си с чаша вода. Червеното вино и тъмната бира имат позитивен ефект върху здравето. Те съдържат ресвератрол и антиоксиданти. Тъмната бира е богата на калории, но има плътна консистенция и едва ли ще поръчаш повече от една.

Коктейли със сметана като пина колада, бял руски коктейл или ирландско кафе могат да достигнат до 800 калории, повечето от които са мазнини и захар. Алкохолът улеснява съхраняването на мазнини от тялото, затова консумацията на мазнини, захар и алкохол е опасна комбинация за отслабващите. Стреми се да консумираш алкохол за специални случаи, не се възползвай от него всеки ден и ще можеш да постигнеш целите при отслабването!

Виж видео рецептата и разбери как да си направиш здравословна домашна лимонада, която ще те засити и освежи едновременно.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Когато паднеш, все още не си победен. Истински победен си тогава, когато откажеш да станеш и да пробваш отново.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама