Разкриха още една прекрасна причина да ядем шоколад


Разкриха още една прекрасна причина да ядем шоколад
Снимка: iStock

Учени от Университета Л'Акуила са открили, че какаото и шоколадът са нещо повече от просто вкусни лакомства – те могат да подпомогнат и по-доброто функциониране на когнитивните функции. Флавоноидите, клас полифенолни съединения, които се съдържат в много растителни храни, са известни с широкия си спектър от ползи за здравето. Какаовите зърна са особено богати на една подгрупа флавоноиди, наречени флаваноли, главно епикатехин и катехин.

Още: Ползи от какаoто на прах за сияйна и млада кожа

Хранителни стоки

Предишни проучвания са показали, че какаото на прах може да помогне за подобряване нивата на холестерола, поддържане на здравословен контрол на кръвната захар и намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Какаото е богато и на теобромин – съединение, известно с противовъзпалителните си свойства и способността си да помага за предпазване от заболявания като сърдечни болести, рак и диабет.

Други изследвания сочат, че какаото и храните, произведени от какао, могат да спомогнат за забавяне на когнитивния упадък, особено при хора с по-висок риск.

В настоящото проучване учените са изследвали както краткосрочните, така и дългосрочните ефекти на какаовите флаваноли върху различни области на когнитивните функции, включително изпълнителните функции, вниманието, паметта и скоростта на обработка на информацията.

Резултатите показали, че редовната консумация на какао е свързана с подобрение на общата когнитивна функция, повишено внимание, по-бърза скорост на обработка на информацията и по-силна работна памет. Екипът също така е установил, че какаовите флаваноли могат да спомогнат за поддържането на нормална когнитивна функция и да предпазват от временно когнитивно увреждане, причинено от липса на сън при здрави възрастни.

Още: 5 неустоими рецепти за горещ шоколад

Витамини и добавки

Тези резултати подсказват, че какаото може да играе значителна роля в поддържането на здравето на мозъка и намаляването на ефектите от свързаното с възрастта когнитивно влошаване.

Според изследователите, разумната дневна „доза“ какао е приблизително 30–60 грама. Консумацията на повече от това количество може да доведе до прекомерно приемане на калории, което може да неутрализира някои от ползите за здравето.

Храните, богати на какао, включват какао на прах, какаови зърна, какаово масло и черен шоколад. Изборът на продукти с по-високо съдържание на какао обикновено осигурява повече флаваноли и по-малко добавени захари.

Проучването, проведено от Валентина Сочи и колеги, е публикувано в Frontiers in Nutrition.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички