Рецепти на баба Ванга за болести, започващи с "К"


Рецепти на баба Ванга за болести, започващи с "К"
Снимка: iStock/Guliver

Кашлица (упорита) – 1 с.л. от изсушен цвят на драка ври до завиране в 200 мл. вода. Прецежда се и се пие вечер преди лягане по 1 к.ч.

Кашлица (магарешка) – В корените на дивата роза се образуват топчета като от вълна – семките на храста. Две от топчетата сваряваме в 1 л. вода и пием вечер по 1 к.ч.

Кашлица – Да се сварят листа от подбел и да се пият като чай.

Кашлица (стара, у пушач) – Корени от слез се варят в мляко. Пие се по 1 чашка няколко пъти на ден.

Кашлица (силна) – 4 ореха с черупките, 1 супена лъжица цвят от бъз, 1 супена лъжица пчелен мед се варят в половин литър вода. Болният да пие след прецеждане по супена лъжица 3 пъти на ден.

Кашлица (силна) – В продължение на 1 седмица болният да пие чай от ленено семе.

Кашлица (детска) – 100 г мед и 100 г прясно масло се смесват с 1 пакетче ванилия. Взема се три пъти по 1 чаена лъжичка.

Кашлица (детска, упорита) – Сваряват се 1 картоф, 1 глава кромид лук и ябълка в литър вода, докато водата остане наполовина. дава се на детето три пъти на ден по чаена лъжичка.

Кашлица (упорита у възрастен) – Смола от бяла череша голяма колкото орех, се сварява в 1 литър вода. Прецежда се и към водата се прибавя 200 г мед, 3 зърна карамфил и на върха от ножа исиод. Взема се по 1 супена лъжица сутрин и вечер на гладно.

Клепачи (възпаление) – Сваряваме гъста отвара от пелин и натопяваме памучни тампони. Изстискваме, слагаме на клепачите и лежим с тях около 2 часа. При нужда повтаряме процедурата.

Кожата (възпалена) – В 500 мл вода се сварява една и половина супена лъжица изсушени листа от маточина, докато водата остане наполовина. Правят се компреси на възпаленото място с напоена и изтискана памучна кърпа, докато възпалението премине.

Кожа на лицето (възпалена, разранена) – Да се налага с мъх от камъни, които се обливат от течаща вода.

Кокоши трън – Мястото, където най-напред се е появил трън, да се нагори с гореща прахан. След това веднага да се направи гореща баня.

Кокоши трън – 3 поредни вечери се прави баня на засегнатото място с вода от сварена смарадлика, докато изтине водата.

Колики (у деца) – През лятото събираме билката клинавче (часовниче) в по-голямо количество. Около 2 шепи от билката сваряваме в 5-6 литра вода. Без да я прецеждаме, когато поизстине до търпима температура, потапяме детето до кръста. Държим го в билковата вода около 20 мин. Изплакваме го с хладка чиста вода. Намазваме коремчето на детето с чиста свинска безсолна мас и малко по-слаба гроздова ракия. Завиваме добре детето да поспи. След третата процедура коликите изчезват.


Колит – Два пъти на ден болният да пие суроватката от изстискано сирене, като избягва тлъста храна.

Коляно (болки) – Правим домашен квас, разстиламе го върху ленена кърпа и го посипваме с нишадър. Завиваме болното коляно и преспиваме с превръзката. Така 3 вечери поред.

Конюктивит – Пресни листа от слез се смилат и три вечери поред се прави компрес на болното място.

Косопад – В половин литър гроздова ракия се сваряват около 200 г „мустачки“ от лоза в добре затворен съд. след като изстине, сместа се прецежда и с нея се маже главата след измиване.

Косопад – Косата се измива с хума, след това в продължение на 1 месец след измиване оголените места се натъркват с леко запечени нарязани кръгчета от лимон.

Кръвно налягане (високо) – В 1 водна чаша поставяме на дъното 1 супена лъжица царевично брашно и го заливаме с гореща вода до напълване на чашата. Престоява една нощ. На сутринта на гладно се изпива само водата, без да се разклаща чашата.

Кръвно налягане (високо) -1 супена лъжица от изсушените листа на драката се варят в 500 мл вода само докато заври. оставя се да изстине и се изпива на два пъти, само сутрин на гладно.

Кръвно налягане (високо) -1 супена лъжица от листата на билката драка се варят в 500 мл вода, докато водата стане наполовина. След като изстине, я прецеждаме. Това е количеството настойка, която изпиваме на деня – сутрин и вечер по 1 винена чаша (100 мл.), но ако кризата е силна, изпиваме наведнъж цялото количество сутрин, на гладно.

Кръвно налягане (високо) – Взема се една супена лъжица от изсушен бял имел. Залива се и престоява 1 нощ в една чаша студена вода. На сутринта на гладно се изпива само водата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама