Редовното пиене на чай намалява кръвното


Редовното пиене на чай  намалява кръвното
Снимка: Thinkstock/Guliver

Британски учени са анализирали данните от 25 изследвания, в които е изучавана връзката между пиенето на чай и кръвното налягане. Те са установили, че малките количества чай не оказват влияние, но ако напитката се консумира продължителен период от време (12 седмици и повече), тя е много полезна за здравето, съобщи Science World Report.

При хората, пили чай най-малко три месеца, систоличното артериално налягане е намаляло с 2,6 милиметра живачен стълб, а диастоличното - с 2,2 милиметра живачен стълб. По думите на учените, дори толкова малко намаление влияе положително на здравето на сърцето.

Падането на систоличното налягане с 2,6 милиметра живачен стълб намалява риска от инсулт с 8%, смъртността от исхимична болест на сърцето с 5% и смъртността като цяло с 4%.

Най-полезен се оказва зеленият чай. Веднага след него се нарежда черният. Въпреки установената връзка, изследователите не са успели да определят оптималното количество на чашите. Предишни проучвания обаче са показали, че на ден трябва да се пият по 3-4 чаши чай.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Светът е огледало на твоите мисли, чувства и действия и винаги ще ги връща обратно към теб.

Дийпак Чопра

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама