С напредване на възрастта: 6 основни витамина, от които имате нужда


С напредване на възрастта: 6 основни витамина, от които имате нужда
Снимка: iStock

„Красивото остаряване“ не е само въпрос на настройка, а на хранене. След 50-годишна възраст дефицитите на витамини стават по-рискови, а проучвания показват, че недостигът им може да влоши съществуващи проблеми и да отключи нови хронични заболявания. Лекари и диетолози посочват кои шест витамина и минерала са най-важни:

1. Магнезий

Необходим за мускулите, кръвната захар и сърцето. Недостигът му повишава риска от метаболитен синдром. Среща се в ядки, зелени листни зеленчуци, пълнозърнести храни и тъмен шоколад. Прекомерният прием чрез добавки може да предизвика стомашни проблеми.

Още: Желирани витамини срещу хапчета: Кои се абсорбират по-добре?

2. Витамини от група B (особено B12 и фолат)

Критични за енергията и образуването на клетки. С възрастта усвояването на B12 намалява, особено при хора с намалена стомашна киселинност. Недостигът се свързва с по-висок риск от деменция и сърдечносъдови заболявания. B12 се съдържа в месо, риба, яйца.

3. Калций

Жизненоважен за костите и мускулната функция. Приемът с храната намалява с напредване на възрастта. Източници са млечни продукти, зеленолистни, бадеми и тофу. Прекомерният прием под формата на добавки може да доведе до камъни в бъбреците.

4. Витамин D

Необходим за усвояването на калция и за имунитета. Недостигът се засилва през зимата или при ако не прекарвате достатъчно време на слънце. Съдържа се в мазни риби и храни, обогатени с витамини и минерали. По-ниските нива на витамин D повишават риска от инфекции и автоимунни заболявания.

5. Омега-3 мастни киселини

Полезни за сърцето и мозъка, намаляват възпалението. Най-добрите източници са мазните риби; растителните форми (ленено семе, чиа) се усвояват по-трудно. Подпомагат паметта и може да намалят риска от Алцхаймер. Налични са и като добавки (рибено или водораслово масло).

Още: Страдате от косопад? Ето кои са най-важните витамини за растеж на косата

6. Цинк

Ключов за имунитета. Недостигът му се свързва със сърдечносъдови, невродегенеративни и онкологични заболявания. Съдържа се в стриди, месо, бобовите култури и ядки. Прекомерният прием може да наруши баланса на други минерали.

Експертите подчертават, че тези хранителни вещества трябва да се набавят основно чрез разнообразно хранене, а добавки да се приемат само след консултация с лекар.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Еманципацията на жените доведе до загуба на тайнствеността и мистерията на жената.

Грейс Кели

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички