Средиземноморската диета ни поддържа млади


Средиземноморската диета ни поддържа млади
Снимка: Thinkstock/Guliver

Следването на Средиземноморска диета може да е рецептата за дълъг живот, защото тя поддържа хората генетично млади, установиха американски учени.

Нейната комбинация от зеленчуци, зехтин, прясна риба и плодове може да спре разбъркването на ДНК кода ни с остаряването, показва изследване, публикувано в "Бритиш медикъл джърнъл".

Медицинските сестри, които следвали диетата, проявявали по-малко признаци на остаряване на клетките им.

Изследователите от Бостън проследили здравето на близо 5000 медицински сестри в продължение на повече от десет години. Средиземноморската диета многократно е била определяна като полезна за здравето, например намалява риска от сърдечно заболяване.

Въпреки че не е ясно какво точно я прави толкова добра, нейните ключови компоненти като изобилието от свежи плодове и зеленчуци, както и пилешкото месо и рибата за сметка на червеното месо, маслото и животинските мазнини, имат добре известно полезно въздействие върху тялото.

Богатите на витамини храни изглежда осигуряват буфер срещу стрес и увреждане на тъканите и клетките. А според новото изследване Средиземноморската диета предпазва нашето ДНК. Учените изследвали малки структури, наречени теломери, които предпазват краищата на нашите хромозоми, в които е закодирано нашето ДНК. Тези защитни пластове предотвратяват загубата на генетична информация при деленето на клетките.

С остаряването и деленето на нашите клетки теломерите ни се скъсяват, тяхната структурна цялост отслабва, което може да подаде сигнал към клетките да спрат да се делят и да умрат. Според експертите дължината на теломерите е прозорец за остаряването на клетките. Късите теломери отговарят на широка гама от свързани с възрастта заболявания, включително сърдечни болести и множество видове рак.

В изследването медицинските сестри, които се придържали към Средиземноморска диета, имали по-дълги и здрави теломери. Нито един отделен компонент на диетата не се е проявил като най-добър, което според учените подчертава значението на добре балансираната диета. 

Източник: БГНЕС

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама