Страхотни ползи от авокадото


Страхотни ползи от авокадото
Снимка: iStock/Guliver

Авокадото е източник на мазнини, но полезни мазнини. Затова много често го срещаме в режимите на хранене и аз лично го препоръчвам в моите. Приемът на здравословни мазнини поддържа здравето на кожата, подобрява абсорбирането на мастноразтворими витамини и ни действа благоприятно на имунната система. 

Ползите от авокадото са много:

Авокадото понижава нивата на лошия холестерол

Сърдечната недостатъчност е сред най-честите причинители на смърт в световен мащаб. Главните виновници за развитието на това заболяване са високият холестерол, високите нива на триглицеридите и високото кръвно налягане. Редица изследвания доказват, че редовният прием на авокадо значително понижава нивата на общия холестерол в тялото. Още по-интересното е, че авокадото понижава лошия холестерол (LDL) с около 20%, докато в същото време повишава нивата на добрия холестерол (HDL) с около 10%.

Авокадото съдържа повече калий от бананите

Авокадото е особено богато на калий – минерал, който не приемаме достатъчно, а трябва. Калият изпълнява няколко важни функции в тялото. Една от тях е регулацията на кръвното налягане.

Авокадото помага при отслабване

Авокадото е богато на фибри и полезни мазнини. Консумацията на фибри ни поддържа сити за по-дълго време, което значително намалява риска от преяждане и развитие на затлъстяване. Приема на мазнини, от своя страна, кара мозъка да инхибира апетита, което води до по-малко количество приета храна. Освен това, наличието на мазнини в диетата ни, забавя разграждането на въглехидратите, което регулира нивата на кръвната захар в тялото.

Авокадото намалява риска от развитие на остеопороза

Авокадото е особено богато на витамин К. Макар и често пренебрегван, този витамин е също толкова важен за здравето на костната система, колкото са и калцият и витамин D.

Авокадото е полезно за очите

Авокадото е богато на каротеноидите лутеин и зеаксантин. Каротеноидите са група фитохимикали, които изразяват мощни антиоксидантни свойства. Лутеин и зеаксантин са два от най-мощните каротеноиди, които играят важна роля при предпазването на очите от вредната ултравиолетова слънчева светлина. Тези два фитохимикала са есенциални (тялото ни не може да ги произвежда), затова трябва да приемаме достатъчно от тях чрез храната. В момента около 75% от хората не приемат достатъчно от тези два пигмента, което може значително да увеличи риска от развитие на катаракт и макулна дегенерация.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Животът е възмутителен, когато мислиш за него, и прекрасен, когато го живееш.

Карол Корд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама