Страхотните ползи от малините


Страхотните ползи от малините
Снимка: iStock

Малината е широколистен храст от семейство розоцветни, който расте до 2 м. на височина, с изправени бодливи стъбла, покрити с тънки шипове, и многогодишни корени. Храстът има сферични и зърнести червени плодове. В края на пролетта и началото на лятото той се отрупва със съцветия от бели цветове.

Листата на малината се използват като затягащо средство и стимулант. Затягащият ефект се обяснява с високите концентрации на танин в растението. Освен това то съдържа флавоноиди, пектин, лимонена и ябълкова киселина, както и кристална плодова захар и вода

Малините се отличават с богато съдържание на минерали, преди всичко желязо, магнезий и калций. Смятат се за „женска билка“ . От листата може да се приготви отвара, която да се приема по време на бременност, с цел да се увеличи лактацията след раждането.

Плодовете имат много и различни ползи за здравето.

Благодарение на астрингентния си ефект имат леко противодиарично действие.

Използват се и за намаляване на гаденето и повръщането при бременни.

Според една публикация в седмичника „Кансър Уийкли Плю“ от януари 1999 г. плодовете може би имат предотвратяващ рак ефект. Учени са провели изследване, чийто резултати водят до този извод,

Други изследвания сочат, че малините помагат за намаляване нивата на глюкозата и следователно могат да бъдат полезни за диабетици.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама