Суровото какао е суперхрана за мозъка


Суровото какао е суперхрана за мозъка
Снимка: iStock

Новите начини на работа и съвременният начин на живот се отразяват на физическата ни активност и са причина да увеличим консумацията на вредни и свръхпреработени храни. Освен това новият ритъм на живот, особено в големите градове, причинява на много хора стрес и различни заболявания. Друг проблем за съвременните хора е липсата на почивка. За щастие, някои видове храни могат да помогнат за подобряване на тази ситуация.

Експертите изтъкват три най-важни фактора за правилното функциониране на организма: здравословно и разнообразно хранене, редовни физически упражнения и почивка. Именно те помагат да се избегнат много видове заболявания.

Учените отдавна изследват храните и техните свойства и така те са идентифицират група измежду тях, които наричат суперхрани, заради огромните им ползи за здравето.

Суровото какао е една от тях и то стимулира ефективната мозъчна дейност и помага в борбата със стреса, докато е и важен източник на минерали и фибри. То е отличен пример за храна, важна за здравето и правилното функциониране на организма.

Ако сте от хората, които свързват суровото какао с шоколада, не сте изолиран случай, макар че последният е преработен продукт. Суровото какао намалява кръвното налягане, регулира нивата на глюкозата, предпазва сърдечносъдовата система и подобрява когнитивните способности. То осигурява дълготрайно облекчение от стреса и има положителен ефект върху психичното здраве, ако се консумира често. Може да го използваш по различни начини, което го прави чудесна съставка в различни ястия.

ПОЛЗИ ОТ ПИЕНЕТО НА ТОПЛА ВОДА

Редица проучвания показват връзка (която невинаги съвпада с ефекта) между какаото и когнитивното здраве. Какаото подобрява когнитивните функции и спомага за насищането на мозъка с кислород, което може да бъде много полезно при наличие на заболявания, свързани с този важен орган. New England Journal of Medicine дори се опитва да проучи връзката между консумацията на шоколад във всяка страна и броя на носителите на Нобелова награда. Експертите обаче подчертават, че изборът на шоколад трябва да бъде правилният. Препоръчителното съдържание в на какао тях е 85%, а добавената захар е минимална.

Не е за пренебрегване и ефекта на какаото върху холестерола. Проблемите с него са често срещани, но какаото ефективно може да помогне, тъй като съдържа минерали и фибри и е източник на добър холестерол.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама